UPDATE 17:00. Prim-ministrul ungar Viktor Orban propune crearea unui armate europene şi spune că securitatea ar trebui să fie o prioritate în cadrul Blocului comunitar, informează agenţia de ştiri MTI.
Cu ocazia unei conferinţe de presă organizată înaintea Summitului Grupului Visegrad (V4) de la Varşovia, premierul ungar a prezentat o serie de propuneri referitoare la viitorul politicilor UE privind economia, securitatea şi sistemul instituţional. Premierul de la Budapesta a declarat că securitatea ar trebui să devină o prioritatea în cadrul Blocului comunitar.
De asemenea, liderul ungar a mai propus ca instituţii precum Consiliul European şi Comisia Europeană ar trebuie să se întoarcă la îndeplinirea „rolurilor originale”.
Orban a adăugat că UE ar trebuie să urmeze politicile „deja testate”, cum ar fi politica agricolă sau cea de coeziune, însă migraţia şi chestiunile sociale nu ar trebui să fie gestionate la nivel european.
Blocul Comunitar a eşuat să reacţioneze la provocările în planul politicii externe, cum ar fi conflictul din Ucraina, migraţia sau terorismul, potrivit premierului ungar.
Pe lângă premierii din Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia, la summitul V4 urmează să participe şi cancelarul german Angela Merkel.
–––––––
Ungaria intenționează să construiască un al doilea gard la frontiera sa sudică cu Serbia pentru a se proteja de un eventual nou val de migranți, a declarat vineri premierul Viktor Orban pentru postul public de radio, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
Orban a declarat că noul gard, construit de-a lungul celui de sârmă ghimpată deja existent, va consolida protecția frontierei în caz că politica Turciei privind migrația se va schimba. Dacă acest lucru se va întâmpla, a apreciat Orban, sute de mii de migranți ar putea apărea la frontiera Ungariei.
„Planificare tehnică este în curs pentru a ridica un sistem de apărare mai masiv lângă linia de apărare deja existentă care a fost construită rapid anul trecut”, a spus Orban.
Orban a afirmat că Ungaria trebuie să se pregătească pentru eventualitatea ca acordul dintre Turcia și UE pentru stoparea valului de migranți spre Europa să nu se mai aplice.
„Apoi, dacă nu merge cu vorba bună, va trebui să-i oprim cu forța, și vom face acest lucru”, a spus Viktor Orban.
Gardul de sârmă ghimpată construit de Ungaria de-a lungul frontierelor sale cu Serbia și Croația a redus substanțial afluxul de migranți care încercau să intre în această țară pentru a pleca apoi spre alte state din vestul Europei. Un număr semnificativ de migranți continuă însă să ajungă la frontiera Ungariei cu Serbia, notează Reuters.
Orban a spus că Ungaria își va spori contingentul de poliție prezent la frontiere de la 44.000 la 47.000, din care 3.000 de oameni vor fi prezenți permanent la frontiera sudică.
Prim-ministrul ungar a apreciat că este în interesul Europei să colaboreze cu Turcia și să ajungă la un acord în privința chestiunilor care pot contribui la securitatea Europei.
Potrivit acordului cu UE, Turcia s-a angajat să pună capăt afluxului de migranți în blocul comunitar în schimbul unui ajutor financiar și a liberalizării regimului vizelor pentru cetățenii turci. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat însă în repetate rânduri că liderii europeni nu-și respectă obligațiile care le revin în baza acordului.
Vineri, Viktor Orban și alți prim-miniștri ai statelor din grupul de la Visegrad se vor întâlni la Varșovia cu cancelarul german Angela Merkel.
Orban a spus că sarcina politicienilor este de a schimba decizia UE de a permite venirea migranților și de a-i repartiza în baza unui sistem de cote în statele membre.
„Întrebarea este dacă Angela Merkel va fi dispusă să schimbe decizia plină de carențe a Bruxellesului împreună cu noi. Dacă este dispusă să lupte împreună cu noi pentru asta sau nu”, a mai spus premierul ungara.
Ungaria organizează la 2 octombrie un referendum în care populația este chemată să răspundă dacă autoritățile ar trebui să accepte orice viitor sistem de cote al UE pentru redistribuirea migranților.