Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că, în cadrul Uniunii Europene, probleme legate de securitate și asistență socială trebuie să țină de competențele statelor membre, nu de instituțiile comunitare. De asemenea, el a spus că Declarația de la Roma, semnată de liderii europeni, este un document bun din perspectivele intereselor Ungariei, arată Agerpres.
'Putem fi mândri de Europa numai dacă suntem mândri de țările noastre', a subliniat Orban într-o intervenție televizată după summitul la care s-au aniversat 60 de ani de la semnarea tratatului ce a pus bazele blocului comunitar. 'O declarație aniversară nu poate schimba nimic', a mai spus el, estimând că blocul comunitar poate fi mândru de istoria sa, dar de acum înainte se va afla în fața unor provocări majore.
Totuși, șeful executivului ungar a susținut că propunerile Ungariei au fost incluse în textul semnat sâmbătă și 'din punctul de vedere al intereselor ungurilor acesta este un document bun'. El a vorbit concret despre pasajele din text care fac referire la importanța protejării frontierelor UE și care menționează că statele membre trebuie mai degrabă să ofere singure soluții pentru problemele Europei decât să aștepte instituțiile comunitare să facă acest lucru.
Premierul ungar a mai menționat că statele Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia) au o poziție unitară în chestiunea ocupării forței de muncă, unul din punctele enunțate în Declarația de la Roma ca prioritare pentru UE. Poziția acestor patru state central-europene, conform declarației lui Orban, este că locurile de muncă trebuie ocupate nu prin încurajarea imigrației, ci prin politici favorabile familiei și prin crearea unei societăți care să pună în valoare munca.