17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUngaria nu s-a răzgândit: Va bloca în continuare aderarea României la OCDE

Ungaria nu s-a răzgândit: Va bloca în continuare aderarea României la OCDE

Guvernul ungar va bloca aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), până în momentul în care va fi găsită o soluție în cazul Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu Mureş, a anunțat șeful diplomației ungare Peter Szijjarto, informează MTI, potrivit Mediafax.

Ministrul ungar de Externe s-a întâlnit cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, cu ocazia celei de-a 72-a reuniuni a Adunării Generale a ONU. În acest context, el a declarat că Budapesta va „apăra mereu interesele Ungariei şi ale etnicilor ungari".

 

Oficialul de la Budapesta a explicat că peste o sută de copii maghiari au fost nevoiţi să înceapă şcoala într-o altă unitate de învăţământ în urma închiderii unui liceu catolic din Târgu Mureş. Astfel, până la soluționarea problemei, statul ungar va bloca aderarea României la OCDE. Totodată, el a calificat situaţia este „dezamăgitoare".

Szijjarto a completat că Ungaria aşteaptă din partea României să ia măsurile necesare pentru redeschidea Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi să „ţină în frâu orice zvâcnire naţionalistă".

 

Ţările candidate pot adera la OCDE doar cu sprijinul unanim al tuturor membrilor organizaţiei. OCDE este o organizaţie internaţională care reuneşte 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democraţiei reprezentative şi a economiei de piaţă libere. România şi-a depus candidatura în urmă cu câţiva ani. Ungaria este membru OCDE din 1996. Organizaţia ajută guvernele în direcţia creşterii prosperităţii şi a luptei împotriva sărăciei prin creştere economică, stabilitate economică, comerţ şi investiţii, tehnologie, inovaţie, anteprenoriat şi cooperare în scopul dezvoltării.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă