13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn suedez care a fost ostatic la Al-Qaida critică ideea de a...

Un suedez care a fost ostatic la Al-Qaida critică ideea de a se plăti răscumpărări și susține că el a preferat să se convertească la islam

Un suedez care a fost deținut de Al-Qaida, în Mali, timp de peste cinci ani, înainte de a fi eliberat în iunie 2017, a criticat joi practica plății unor răscumpărări în astfel de cazuri, informează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Suedezul a mărturisit că el s-a convertit la islam în timpul captivității doar pentru a câștiga bunăvoința teroriștilor care l-au răpit.

Johan Gustafsson, în vârstă de 42 de ani, a declarat că nu știe motivele pentru care răpitorii au decis să-l elibereze după cinci ani și șapte luni de captivitate, dar speră că guvernul suedez spune adevărul când afirmă că refuză să plătească recompense pentru eliberarea ostaticilor.


Filiala Al Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franțuzoaica Sophie Pétronin și românul Iulian Gherguț, a anunțat SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor Internet islamiste.

'Personal cred că nu este bine să se plătească răscumpărări. Aceasta pune în pericol alte persoane. (…) Sunt sume importante care (…) au un impact enorm asupra războiului. Grupările jihadiste pot utiliza acești bani în mașinăria lor de război', a declarat fostul ostatic în cursul primei sale conferințe de presă de la revenirea sa în Suedia, pe 26 iunie.

Pe 25 noiembrie 2011, Johan Gustafsson a fost răpit la Tombouctou de către rețeaua Al-Qaida în Maghrebul Islamic (Aqmi) în același timp cu sud-africanul Stephen McGown și cu un olandez, Sjaak Rijke. Un al patrulea bărbat — un cetățean german — a fost ucis după ce a încercat să opună rezistență răpitorilor. Cetățeanul olandez a fost eliberat de forțele franceze în 2015.

Sud-africanul a fost eliberat în luna iunie. Întrebat în legătură cu condițiile în care a fost eliberat Stephen McGown, ministrul sud-african pentru securitate internă David Mahlobo a dat asigurări că guvernul său nu a plătit 'nicio recompensă'.

Nordul statului Mali a căzut în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste conectate rețelei Al-Qaida. Jihadiștii au fost îndepărtați în mare parte din acea regiune printr-o intervenție militară internațională lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă și în prezent.

Aqmi difuzează în mod constant înregistrări video cu ostatici, fără revendicări clare din partea răpitorilor.

Puține detalii sunt cunoscute asupra modului în care autoritățile de la Stockholm au obținut eliberarea lui Gustafsson.

Ministrul suedez de externe, Margot Wallström, a declarat pe 26 iunie că această eliberare este rezultatul 'mai multor ani de eforturi' depuse de poliție, politicieni, diplomați și autorități suedeze și internaționale.

"Sunt foarte bucuroasă să anunț că Johan a reușit să ajungă azi în Suedia și să-și regăsească familia", a declarat presei ministrul de externe, Margot Wallstroem. "L-am întâmpinat în țară și pot spune că este sănătos și se ține bine, având în vedere circumstanțele", a precizat ea.

La acel moment, Gustafsson a afirmat că pur și simplu a fost condus prin deșert de către răpitori pentru a fi predat polițiștilor suedezi care aveau 'lacrimi în ochi' și l-au însoțit în Suedia.

El a mai spus că în captivitate a decis de să se convertească la islam, sperând că astfel va câștiga bunăvoința celor care l-au sechestrat. 'Ca o ultimă măsură disperată le-am spus că mă voi converti la islam, am făcut-o pentru a-mi salva viața și pentru a câștiga timp', a explicat Johan Gustafsson.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă