Un batalion format din militari americani, britanici și români va fi trimis în Polonia, la granița cu Rusia. SUA avertizează că nu este un antrenament, ci o misiune de război

de Mihai Diac , 20 martie 2017 - stire actualizata la ora 19:30, 20 martie 2017
Foto: MApN

Un batalion de peste 1.100 de militari, sub comandament american, va fi desfășurat în Polonia de la începutul lunii aprilie, a anunțat luni un înalt ofițer american, citat de Reuters, informează Agerpres.

Această decizie face parte din seria de măsuri de răspuns adoptate de NATO față de anexarea Crimeii de către Rusia, în anul 2014.

Peste 900 de militari americani, circa 150 de infanteriști britanici și 120 de soldați români vor face parte din batalionul din nord-estul Poloniei, a cărei creare a fost decisă la Summitul NATO de la Varșovia, din iulie anul trecut, alături de alte trei batalioane în țările baltice.

''Aceasta este o misiune, nu un ciclu de antrenamente. Obiectivul este de a descuraja agresiunea în țările baltice și Polonia. Suntem deplin pregătiți pentru a fi letali'', a explicat locotenent-colonelul american Steven Gventer, care conduce această misiune.

Marea Britanie, Canada și Germania conduc celelalte trei batalioane, din Estonia, Letonia și Lituania, care urmează să devină operaționale în luna iunie. Ele vor beneficia de sprijinul unor state aliate, printre care Franța. În total, circa 4.000 de militari NATO, susținuți de tancuri, alte vehicule blindate, avioane și echipamente de informații de înaltă tehnologie, vor monitoriza și asigura apărarea în cazul oricărei potențiale incursiuni ruse.

Moscova, care neagă că ar avea intenții expansioniste sau agresive, acuză NATO că încearcă să destabilizeze Europa Centrală și a reacționat deja prin formarea a patru noi divizii pentru a-și consolida regiunile vestice și centrale.

Obiectivul NATO este însă de a preveni repetarea scenariului ucrainean din 2014 și o anexare ipotetică de către Rusia a unei părți a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice. De asemenea, Alianța dorește să evite o revenire la Războiul Rece, atunci când Statele Unite au avut desfășurați în Europa circa 300.000 de militari, adaugă agenția de presă britanică.

Loading...

Comentarii

 • don kuku

  21 martie 2017 12:16

  Postez cu zeci de nick-uri , incerc sa dreg busuiocul si sa insist pe prietenia de veacuri dintre romani si rusi . Cand sunt Balici Mihai , cand eugen raduca . Pentru conformitate, sunt un rapanos de mancurt de pe malul stang al Nistrului exmatriculat de la Fabrica de Troli Savuskina 55 . Contactati-ma pe facebook -Constantin Moldovean Tiraspol , flasneta ruginita a propagandei staliniste , iscoada in presa romaneasca pentru un pumn de copeici !

  raspunde comentariului
 • ArianusUberAlles

  21 martie 2017 3:44

  Stalingradul este următorul pas, de data asta mergem până în fundul kurcubeului!

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  21 martie 2017 1:26

  misiunea asta de lupta face parte dintr-un scenariu din care mai lipsete partea unde israelienii prietenii si aliatii sua vin cu un ...fals flag operation ...asasineaza citiva ori pe toti soladtii nato de la granita si asa va incepe razboiul 3 mondial ...odata pornitg nimeni nu va mai fi interesat cine a tras primul cartus.....pentagonul are tot interesul sa distraga atentia de la fenomenul de tradare din sua care a pornit cu 9 11 si irak si afganistan...vezi adevarata istorie sua nu de la cnn si masinaria de propaganda ji da neasca

  raspunde comentariului
 • Balici Mihai

  20 martie 2017 20:56

  FOARTE RAU CA ARMATA ROMANA SE ANGRENEAZA INTR-UN CONFLICT CU RUSIA NOI DE VEACURI AM FOST PRIETENI CU RUSII , IAR ACUM CONDUCEREA TARII A ANGRENAT ROMANIA INTR-O INVRAJBIRE SI URA CONTRA FRATILOR NOSTRI ROMANII NU STIU CE AU PATIT CU AMERICANII ,CARE TE VAND CA PE O MASEA STRICATA , DACA LE IMPUNE INTERESUL ROMANIA NU ARE IZMENE IN FUND, ARE O DATORIE ISTORICA DE 120 DE MILIARDE DE EURO .SE IMPRUMUTA ANUAL DE 20 DE MILIARDE DE EURO PENTRU A SUPRAVIETUI , SI ARE BANI SA INTRETINA IN INTERESUL IMPERIALISMULUI AMERICAN SI VEST EUROPEAN TRUPE IN AFARA TARII CEI CARE NE-AU INVRAJBIT CU RUSIA VA VENI ZIUA CAND VOR DA SOCOTEALA DE INALTA TRADARE NOI TREBUIE SA FIM PRIETENI CU RUSIA ,PENTRU CA STRUCTURA PUTREDA SI CORUPTA UE ARE ZILELE NUMARATE SI NOI VOM RAMANE DE CARUTA , FARA BANI ,FARA ECONOMIE ,CU O DATORIE ISTORICA SI CU 4 MILIOANE DE PRIBEGI PRIN EUROPA SI DUSMANI AI RUSIEI CARE NU NE VA IERTA PENTRU TRADARE

  raspunde comentariului
  • ioan

   20 martie 2017 22:36

   de aia suntem acum in stadiul asta minunat de cea mai prospera tara din lume. nui asa? din cauza armatei sovietice prietene care a avut grija tari noastre si a celor din est. sa iti fie rusine de bolsevic ce esti si kgb-ist. dute in rusia si traieste acolo daca tis dragi asa mult. nu ti rusine sa mintesti si sa denaturezi adevarul???? toate consecintele negative care sunt acum in zilele noastre se datoreaza rusiei si acolitilor ei care au distrus tara incepand din 1946. tu esti un tradator impreuna cu toti conducatori comunisti pe care ia avut tara asta.

   raspunde comentariului
  • prostalău

   20 martie 2017 22:07

   Omule ești ........Cine ți-a spus că noi suntem prieteni cu ruși.Ei sunt dușmanul istoric al nostru ne-au anexat teritorii,ne-au deportat sute de mii de cetățeni ,ne-au exploatat sălbatic economic din 1944-1958,ne-au distrus elita intelectuală în lagăre și pușcării.Ori ești spălat pe creier ori faci glume proaste.Vrei comunism Coreea de nord este modelul cel mai de succes .cît despre ruși dacă-i iubești așa mult fă cerere de cetățenie și mergi la tata Putin.

   raspunde comentariului
  • Cris

   20 martie 2017 22:00

   O părere curajoasă și foarte adevărată. Bravo !

   raspunde comentariului
  • gancea

   20 martie 2017 21:27

   Nu vreau sa fiu primul care te injura dar in ***** MATII TOT TE BAG ...si nu odata ci de mai multe ori.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design