Eurogroup, la reuniunea sa de miercuri pe dosarul Greciei, a lansat un mesaj clar Atenei: nu vor mai fi discuţii ale creditorilor asupra susţinerii economiei elene înaintea referendumului convocat de premierul Tsipras la 5 iulie.
Grecii sunt panicaţi în aşteptarea referendumului din 5 iulie care poate schimba viitorul ţării, băncile continuă să fie închise şi sumele ce pot fi retrase din bancomate sunt limitate. Turismul se prăbuşeşte, iar forţele economiei elene – confederaţii de agricultori, exportatori, ingineri şi întreprinderi publice, profesionişti din turism şi industrie şi asociaţia centrală a municipalităţilor – s-au reunit într-un hotel din Atena pentru lansarea unui apel solem de votare DA la referendumul asupra planului de reforme propus de creditorii externi ai ţării. Un apel presant şi cu ton alarmist, în care ei reproşează guvernului că, prin iniţiativa sa, a pus în pericol de moarte sectoarele cele mai importante ale economiei, între care turismul, şi milioane de locuri de muncă.
„Locul nostru este în Europa, izolarea noastră va fi sinucigaşă“, au subliniat aceştia. Andreas Andreadis, preşedintele confederaţiei din turism, care reprezintă şi federaţii din industrie şi organizaţii de comercianţi, artizani şi antreprenori, a afirmat că un vot negativ „va avea consecinţe dramatice pentru 2,5 milioane de angajaţi din sectorul privat“. El a precizat că nu poate fi o alternativă la menţinerea Greciei în zona euro.
Confederaţiile profesionale cer DA
Acelaşi ecou şi în confederaţia panelenică a sindicatelor cooperativelor agricole (un milion de agricultori), pentru care o revenire la drahmă „ar precipita agonia“ acestui sector deja fragil. În joc se află pierderea ajutoarelor în valoare de 2 miliarde euro plus un miliard de investiţii europene. „Nu doar agricultura va fi afectată, ci toată populaţia Greciei, a declarat preşedintele Tzanatos Karamichas. „Nu ne vom putea hrăni, poporul va fi înfometat. Numeroşi lucrează în şantiere de lucrări publice finanţate de Europa“, a menţionat şi responsabilul Camerei tehnice, George Stasinos. „Deja sunt cinci luni de când avem probleme în accesarea fondurilor şi deci pentru plata muncitorilor. Dacă o rupem cu Europa, toate şantierele se vor opri instantaneu. Consecinţele sunt incalculabile“.
Premierul o ţine pe NU
Premierul menţine referendumul, deşi situaţia este cu totul alta – planul de ajutor pentru Grecia a încetat, un alt acord cu creditori externi va trebui luat de la zero, ţara a intrat în încetare de plăţi. Alexis Tsipras acuză Europa şi cere grecilor să voteze NU. El a repetat miercuri că un vot pentru NU „este necesar pentru ca Grecia să obţină un acord mai bun“. El a cerut creditorilor (FMI, UE şi BCE) să respecte procesul democratic al referendumului regretând că „Europa nu vrea să dea poporului grec timp pentru a lua o decizie în calm“. Şi premierul şi ministrul de Finanţe, Iannis Varoufakis, au anunţat că dacă DA-ul va câştiga la referendum nu vor mai face parte din conducerea ţării. Oricum, asta era de înţeles! Până în ultima zi, Tsipras s-a jucat cu răbdarea partenerilor din UE, cu ideea că Europa nu îşi va suma riscul de a exclude din sânul său Grecia, naţiunea care este leagănul civilizaţiei sale. Acelaşi argument a permis Republicii Elene la 28 mai 1979 să intre în Uniune, deşi era departe de a îndeplini criteriile necesare aderării sale.
Syriza, o tragedie greacă
În meciul lui Tsipras angajat cu creditorii, referendumul riscă să aducă la lumină extrema fragilitate a majorităţii sale. Premierul, devenit campion al tuturor categoriilor de răzgândire, a confirmat ceea ce experţii estimau de multă vreme, anume că nu are voinţa reală de a accepta un compromis pentru evitarea unui faliment financiar al ţării sale.
Această ţară care a erijat un sistem al disimulării adevăratelor sale datorii timp de peste 30 de ani, anunţă că legitimitatea născută din ultimele alegeri îi permite nu numai să respingă reformele şi regulile de bună gestionare care îi sunt propuse, ci doreşte să le impună Europei pe ale sale.
În realitate, Tsipras are mâinile legate în Parlamentul de la Atena, ca şi în Consiliul European.
Syriza, formaţiunea sa de extremă stânga, care a câştigat alegerile, este un soi de nebuloasă de 19 partide de stânga – troţkişti, maoişti, stalinişti, militanţi feminişti, ecologişti şi chiar câţiva socialişti.
El este un fost comunist îndepărtat pentru că era prea dogmatic. Premierul trebuie să ţină seama de radicalizarea unor dintre apropiaţi, ca Varoufakis şi după cum au condus negocierile cu creditorii se poate spune că adevăraţii inamici ai lui Tsipras sunt chiar în propriul guvern.