28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTimofti acuză: Rusia continuă să sprijine Transnistria

Timofti acuză: Rusia continuă să sprijine Transnistria

Președintele moldovean Nicolae Timofti a declarat, vineri, într-o întrevedere cu premierul Cehiei, că Rusia are interesul să-și mențină influența în Transnistria, fiind un obstacol serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, relatează portalul Moldova.org, citat de Agerpres.  

‘Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului înainte de criza din Ucraina în ceea ce priveşte consolidarea influenţei geopolitice la graniţele cu state membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Şi în cadrul recentelor negocieri în formatul ‘5+2′, Federaţia Rusă a continuat să sprijine autorităţile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul şi sudul republicii’, a declarat preşedintele Timofti. 

Preşedintele moldovean a subliniat, în acelaşi context, impactul informaţiilor propagandistice difuzate de posturile de televiziune ruse, destul de numeroase în spaţiul mediatic autohton. 

Referindu-se la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi SUA împotriva Federaţiei Ruse, Nicolae Timofti a declarat că acestea sunt adecvate situaţiei. 

Cât priveşte relaţiile moldo-cehe, şeful statului a salutat vizita premierului Sobotka şi a mulţumit Republicii Cehe pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în efortul de implementare a agendei europene. Premierul ceh a exprimat disponibilitatea ţării sale de a împărtăşi experienţa cehă în materie de integrare europeană. 

„Trei ţări din cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia şi Ucraina) au o relaţie specială cu Uniunea Europeana. Autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele şi să ofere un cadru legislativ funcţional pentru implementarea prevederilor Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană’, a spus Bohuslav Sobotka. 

De asemenea, primul ministru ceh a subliniat importanţa semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internaţional, ceea ce ar constitui un semnal pozitiv pentru investitorii străini şi ar crea premise pentru progresul economic al republicii.

Cu ocazia acestei întrevederi, cei doi oficiali au abordat relaţiile economice moldo-cehe, menţionând necesitatea intensificării schimburilor comerciale între cele două ţări.

Cele mai citite
00:04:30

VIDEO Liceul din Conflans-Saint-Honorine va purta numele profesorului Samuel Paty, victimă a extremismului islamist

O școală secundară din Conflans-Saint-Honorine (Yvelines) a votat pentru a adopta numele profesorului de istorie și geografie Samuel Paty, care a fost ucis după...

Comerțul online în România înregistrează o expansiune rapidă, cu aproape 50% dintre români plasând cel puțin o comandă în ultimele 30 de zile

Comerțul online a evoluat semnificativ în România în ultimii ani, cu un număr tot mai mare de comenzi efectuate de către consumatori, conform unui...

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar de 375 milioane de dolari

Statele Unite vor trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă