17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea SUA din Acordul climatic de...

VIDEO. Preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris: Ieşim, dar vom începe să negociem un acord corect

UPDATE 22.00: Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, joi seară, decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, confirmând astfel informaţiile apărute în presa americană. 

"Acordul de la Paris este foarte nedrept faţă de Statele Unite. Prin acordul de la Paris s-ar transfera locuri de muncă în afara Statelor Unite, alte ţări obţinând avantaje financiare în competiţia cu America. Pentru a-mi îndeplini angajamentul solemn de a proteja America şi cetăţenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar încep negocieri fie pentru a reintra în Acordul de la Paris, fie o tranzacţie întru totul nouă în baza unor prevederi care să fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii săi, poporul său, contribuabilii săi. Aşadar ieşim. Dar vom începe să negociem şi vom vedea dacă putem să facem un acord care să fie corect", a declarat Donald Trump.

În urma anunţului făcut de liderul de la Casa Albă, China pare să devină partenerul global al Europei în materie de schimburi comerciale şi securitate. Premierul chinez, Li Keqiang, se va întâlni vineri cu oficiali UE, la Bruxelles, unde vor exista discuţii inclusiv despre testele balistice nord-coreene şi producţia de oţel. 

În plus, în context, aflat joi la Berlin, Li Keqiang a reiterat susţinerea Chinei pentru Acordul climatic de la Paris, contestat de Statele Unite. "China îşi va respecta responsabilităţile în sensul contracarării schimbărilor climatice", a declarat Li Keqiang după întrevederea pe care a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Fostul preşedinte american, Barack Obama, şi-a exprimat regretul după decizia succesorului său. 

"Pentru țările care s-au angajat în acest viitor, Acordul de la Paris a deschis porțile pentru ca întreprinderile, oamenii de știință și inginerii să declanșeze investiții și inovații de înaltă tehnologie și cu puțin carbon la o scară fără precedent. Țările care rămân în Acordul de la Paris vor fi cele care vor recolta beneficiile în termeni de locuri de muncă și sectoare de activitate create.

Consider că Statele Unite trebuie să se afle în avangardă. Chiar în absența unui leadership american, chiar dacă această administrație se alătură unui mic număr de țări care resping viitorul. Sunt convins că statele noastre, orașele și întreprinderile vor fi la înălțime și vor face și mai mult pentru a proteja planeta noastră pentru generațiile viitoare", a încheiat Barack Obama.

 

 


Dupa luni de tergiversare, președintele american Donald Trump a anunțat că își va face cunoscută poziția față de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Rămânerea sau retragerea din Acordul de la Paris nu înseamnă numai angajamentul țărilor membre de a reduce emisiile de carbon, ci și uriașe oportunități de implementare a unor tehnologii pe bază de energii alternative. 

Se bănuiește care este decizia, Donald Trump refuzând să sprijine acordul pentru combaterea schimbarii climatice la summitul G7 ce a avut loc în Sicilia, stârnind supărarea cancelarului Angela Merkel, Germania fiind o țară ce a investit în cercetarea energiilor alternative și a tehnologiilor aferente. „Fie ca America să-și recapete grandoarea!”, a scris Trump pe Twiteer, la sfârșitul anunțului că decizia va fi făcută publică joi seara.

Ce este Acordul de la Paris?

În 2015, reprezentanții a 195 de națiuni s-au întâlnit la Paris și au convenit asupra unei serii de acțiuni pentru a combate încălzirea globală și a evita creșterea nivelului mării și fenomenele devastatoare generate de vremea extremă. Președintele american Barack Obama a angajat SUA să reducă emisiile de carbon până în 2025. Măsurile domestice cuprinse în Planul pentru o Energie Curată și cerințele pentru eficiența combustibilului pentru automobile fiind elementele de bază ale reducerii emisiei de carbon. China și India, cu industrii pe bază de energii clasice, au negociat să nu-și mai crească nivelul de emisii, acesta fiind cel mai criticat punct de către Donald Trump, considerând Tratatul de la Paris o afacere proastă pentru SUA. Adică, țări imense ca India și China nu au practic nicio obligație până în 2030, în timp ce SUA trebuie să renunțe la mare parte din industria bazată de cărbuni și să impună restricții severe în industria construcțiilor de mașini. Specialiștii susțin că retragerea din acord nu salvează industria bazată pe cărbune, care reprezintă în prezent doar 30%, ca rezultat al „revoluției de fracturare”, referitoare la exploatarea gazelor de șist, mai ieftină decât exploatarea cărbunelui. Pe Trump, îl susțin în decizia de retragere din tratat companiile miniere mici, ce nu au un impact decisiv asupra economiei SUA și 56% dintre senatorii republicani. Fiica președintelui, Ivanka, și soțul ei, Jared Kushner, secretarul de Stat, Rex Tillerson îl sfătuiesc să rămână în acord și la masa negocierilor viitoare. Companii  majore ca ExxonMobil, primii trei producători de cărbune,Apple și Google, precum și 87% dintre democrați susțin rămânerea SUA în acord.

China, gata să ia locul Americii

Premierul chinez Li Keqiang a sosit la Berlin, în prima etapă a unui turneu european, o vizită menită să poziționeze Beijingul drept lider global al luptei împotriva schimbărilor climatice, în contextul iminentei retrageri a SUA de către președintele Donald Trump din Acordul de la Paris. 

China speră că, susținând o poziție de lider în lupta împotriva schimbărilor climatice, își va putea transfera puterea economică într-o influență politică sporită, asociată și cu planul „drumului mătăsii”. După summitul G7 din Sicilia, cancelarul Merkel și alți oficiali germani au semnalat că nu văd în SUA un partener de încredere într-o serie de probleme, de la liberul schimb până la combatarea schimbărilor climatice. Relațiile între principalele două state exportatoare ale lumii, China și Germania, au fost adesea tensionate, planurile Beijingului de a introduce o cotă minimă pentru vânzarea de autovehicule electrice fiind un subiect spinos pe care Berlinul îl va aduce, cel mai probabil, în discuție în timpul vizitei lui Li. O astfel de cotă ar afecta industria germană de autovehicule, încă axată pe motoare cu combustie internă.

 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă