17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA şi Germania cer Republicii Moldova să urgenteze reformele

SUA şi Germania cer Republicii Moldova să urgenteze reformele

Statele Unite şi Germania vor oferi sprijin Republicii Moldova, însă doresc ca Guvernul de la Chişinău să urgenteze reformele, în special reformele din domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei, informează Radio Chişinău, citat de Agerpres.

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, a subliniat duminică necesitatea înfăptuirii fără întârziere a reformelor angajate de Republica Moldova în domeniul justiţiei, subliniind importanţa combaterii corupţiei, asigurării supremaţiei legii, redresării situaţiei din sectorul financiar-bancar. 

Citeşte şi: Premierul moldovean Pavel Filip a anunţat că România va acorda ajutor umanitar Republicii Moldova

Cu acest prilej, cei Victoria Nuland şi ministrul de externe moldovean, Andrei Galbur, au făcut un schimb de opinii pe teme actuale din agenda relaţiilor bilaterale, priorităţile guvernului moldovean, evoluţiile politice din republică, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe moldovean. 

În cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, şeful diplomaţiei moldovene a avut o întrevedere şi cu unul din consilierii cancelarului german Angela Merkel pentru politica externă şi de securitate, Christoph Heusgen. Acesta a pus accentul pe realizarea reformelor prevăzute de Acordul de asociere a Republicii Moldova la UE, priorităţile noului guvern de la Chişinău şi perspectivele reglementării conflictului transnistrean, potrivit MAE moldovean. 

Heusgen a subliniat importanţa angajamentului deplin al noului guvern moldovean în implementarea consecventă şi în întregime a prevederilor Acordului de asociere, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, reforma sistemului de justiţie, redresarea situaţiei social-politice, reluarea dialogului cu partenerii externi de dezvoltare. 

Citeşte şi: Analist politic: România ar trebui să ajute la stabilitatea Republicii Moldova prin consolidarea partidelor de dreapta

Consilierul Angelei Merkel a confirmat disponibilitatea Germaniei de a sprijini în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al OSCE procesul de negocieri în formatul ‘5+2’ pentru rezolvarea conflictului transnistrean. 

Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...
Ultima oră
Pe aceeași temă