Statele Unite sunt de acord să continue dialogul cu Iranul, în special pe tema crizei din Irak, dar cele două ţări sunt departe departe de reluarea relaţiilor diplomatice, întrerupte în urmă cu 34 de ani, a anunţat Departamentul de Stat, potrivit Mediafax.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a confirmat că adjunctul secretarului de Stat, William Burns, s-a "întâlnit pentru scurt timp" cu oficiali iranieni, luni, la Viena, în marja unor negocieri între Iran şi marile puteri asupra programului nuclear al Teheranului.
"Ei au vorbit despre necesitatea susţinerii (unui proces politic) (…) în Irak şi abţinerii" de la inflamarea tensiunilor confesionale între şiiţi şi sunniţi, s-a limitat să spună Jennifer Psaki.
Statele Unite au anunţat la începutul săptămânii că au deschis discuţii directe cu Iranul cu privire la ofensiva jihadiştilor sunniţi din cadrul SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant) în Irak, excluzând însă o cooperare militară cu Teheranul.
"Suntem dispuşi să continuăm angajamentul nostru cu iranienii, aşa cum o facem cu alţi actori regionali, referitor la ameninţarea pe care o reprezintă SIIL în Irak", a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Totodată, Psaki a avertizat că nu este vorba despre "lansarea unui proces oficial" de discuţii între Washington şi Teheran şi că cele două ţări sunt "departe" de a lua în calcul reluarea relaţiilor diplomatice.
Relaţiile diplomatice americano-iraniene au fost întrerupte în aprilie 1980, după Revoluţia islamică şi luarea de ostatici de la Ambasada Statelor Unite la Teheran.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat, marţi, că Guvernul său va redeschide ambasada de la Teheran, închisă din noiembrie 2011.
"Fiecare ţară ia propriile decizii. Obiectivul nostru este să continuăm negocierile în cadrul P5+1 şi să depunem eforturi în vederea apropierii" poziţiilor, a comentat Psaki, referitor la discuţiile dintre Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania).