1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânia trebuie să predea rezultatul investigațiilor cu privire la activitățile CIA în...

România trebuie să predea rezultatul investigațiilor cu privire la activitățile CIA în București. Tribunalul Penal Internațional anchetează posibile crime de război comise împotriva suspecților de terorism

Procurorul-șef al Tribunalului Penal Internațional vrea să aducă cetățeni americani în fața instanţei, sub acuzația de crime de război comise în Afganistan și în închisorile secrete ale CIA din Europa, între 2003 și 2014.

Membri ai armatei SUA se pare că au supus cel puțin 61 de prizonieri la tortură, tratamente brutale, atacuri la demnitatea personală pe teritoriul Afganistanului între 1 mai 2003 și 31 decembrie 2014, se arată într-un raport al procurorului-șef al Tribunalului Penal Internațional,  Fatou Bensouda.  Documentul mai susţine că „membri operativi CIA au supus la tortură, tratamente brutale, atacuri la demnitatea personală și viol 27 de deținuți pe teritoriul Afganistanului, Poloniei, României și Lituaniei între decembrie 2002 și martie 2008”. Cele mai multe abuzuri s-au petrecut între 2003 și 2004. În același raport, talibanii și guvernanții afgani sunt acuzați că au comis atrocități și crime de război. Talibanii sunt acuzați și că au recrutat copii pentru a-i pune să comită crime.

Autoritățile din România au negat întâi existența unor astfel de închisori pe teritoriul țării, apoi au declarat că nu aveau cunoștință despre ce se întâmpla într-o locație pusă la dispoziția CIA. Există un dosar în pronunțare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (33234/12) în care sauditul Rahim Muhammad Al Nashiri, membru Al Qaeda, susține că a fost torturat în perioada 12 aprilie 2004 – 6 septembrie 2006 într-o închisoare CIA din București, cu știrea autorităților române. Înainte de a fi dus la București, fusese deținut timp de un an într-o închisoare CIA din Polonia. De la București, ar fi fost transferat la închisoarea americană de la baza navală din Guantanamo Bay, Cuba.

România încă investighează

În urma raportului, procurorii trebuie să decidă dacă autorizează deschiderea unei anchete de amploare, în cazul în care în țările implicate nu există dorința sau nu există posibilitatea să se demareze anchete cu privire la aceste plângeri.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, a declarat că ancheta TPI nu este de dorit, deoarece „SUA respectă legile războiului și au un sistem național de investigare robust ce se ridică peste standardele internaționale”. Reprezentanți ai Pentagonului au spus că așteaptă mai multe indicii de la TPI înainte de a face vreun comentariu. Procurorii TPI mai așteaptă rezultatul investigațiilor cu privire la ce s-a petrecut în clădirile puse la dispoziția CIA, investigații în curs în Polonia, România și Lituania, țări semnatare ale Statutului de la Roma.

Tribunalul Penal Internațional a fost înființat în 2002, pentru a judeca plângeri de crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Peste 120 de țări sunt membre TPI, dar nu superputerile SUA, Rusia și China. Fostul președinte american Bill Clinton a semnat Statutul de la Roma, pe baza căruia s-a înființat Tribunalul, dar George W.Bush a retras semnătura pe motiv că SUA ar putea fi chemate în judecată din motive politice.

Chiar dacă SUA nu sunt membre TPI, cetățenii americani pot fi chemați în judecată dacă au comis crime în țări membre, cum este Afganistanul, și dacă nu sunt condamnați în țară.

Curtea Marțială americană a efectuat zeci de investigații în cazuri precum cele semnalate în Afga­nistan, iar TPI așteaptă decizii și clarificări cu privire la acestea. După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, Administrația W.Bush a autorizat metode de interogatoriu mai dure asupra suspecților de terorism, inclusiv simularea înecului prin îngurgitare forțată de apă. Această metodă este invocată și de Al Nashiri în dosarul împotriva agenților CIA care l-au torturat într-o locație din București, România.

Președintele Barack Obama a interzis aceste practici. Donald Trump a declarat în campania electorală că va permite din nou interogatoriul dur, pentru că, neaplicându-l, „SUA sunt în dezavantaj față de ISIS”. Chiar și în cazul în care judecătorii TPI vor autoriza ancheta procurorilor, este foarte puțin probabil, spre imposibil, ca vreun soldat sau ofițer american să ajungă în boxa acuzaților la Haga, dată fiind politica SUA de protejare a cetățenilor, cu atât mai mult dacă aceștia aparțin de armată sau servicii secrete.

Până acum, cazurile judecate de TPI au fost concentrate pe Africa, din care cauză trei națiuni au anunțat că se vor retrage: Africa de Sud, Burundi și Gambia.  

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Jaqueline Cristian, prima româncă în turul 2 la Australian Open 2025! Victorie muncită împotriva Petrei Martic

Jaqueline Cristian a reușit o performanță importantă la Australian Open 2025, devenind prima româncă ce accede în turul secund. Sportiva de pe locul 82...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...
00:00:53

VIDEO. Danemarca va continua discuțiile „pentru a asigura interesele americane legitime” în Groenlanda

În cadrul unei conferințe de presă la Ierusalim, în a doua zi a unui turneu în Orientul Mijlociu, ministrul danez de externe, Lars Lokke...
Ultima oră
Pe aceeași temă