23.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialRăzboiul sondajelor la prezidențialele din Franța. Marine Le Pen este favorizată de...

Războiul sondajelor la prezidențialele din Franța. Marine Le Pen este favorizată de absenteismul la vot.

Candidata extremei drepte, Marine Le Pen, este creditată cu 24% din intențiile de vot, cu un procent în fața lui Emmanuel Macron, fost ministru al economiei, candidat de centru, care a obținut 23%, potrivit rezultatelor unui sondaj Ifop publicat luni.

Potrivit aceluiași sondaj, candidatul dreptei François Fillon a obținut 18,5% din opțiuni, iar Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală) 18% din intențiile de vot pentru primul tur, ce se va desfășura la 23 aprilie. Deși se află în față, candidata Frontului Național e în scădere față de precedentul sondaj, cu 0,5 puncte, în timp ce Emmanuel Macron și François Fillon au rămas la același procentaj. Majoritatea sondajelor arată că în al doilea tur, cu fruntașii Macron-Le Pen, fostul ministru al economiei va câștiga cu 58% din voturi.

Fizica alegerilor

La începutul lunii martie, sondajele îl dădeau pe Emmanuel Macron câștigător detașat, la al doilea tur, în faţa extremistei Marine Le Pen. Diferența dintre ei era tot un procent la primul tur,  Emmanuel Macron, candidatul formațiunii En marche! (În Mişcare!), cu 26%, în timp ce Marine Le Pen ar fi primit 25%.

François Fillon, candidatul partidului Republicanii (centru-dreapta), era la nivelul de 20%, socialistul Benoît Hamon ar primi 13% din voturi, iar Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, stânga), 12%. Însă, pentru al doilea tur, sonajele de la începutul lui martie îl dădeau câștigător cu 65% pe Macron. Ceea ce înseamnă că este în scădere față de sondajul din aprilie.

Însă, Serge Galam, fizicianul francez care „a calculat” victoria lui Donald Trump, este de părere că aceste sondaje au mare dezavantaj, anume că se fac pe cetățenii care votează, fiind excluși „absenții”, care se pot hotărî până la urmă să iasă la vot. Potrivit unui sondaj recent realizat de către CEVIPOF, 30% dintre francezi nu s-au arătat dispuși să își ofere votul pentru niciunul dintre candidați. Serge Galam spune că Marine Le Pen are mari șanse să câștige dacă reușește să recupereze 20 de procente. De unde? De la cei 30% care nu vor să voteze acum.

Galam a făcut un calcul științific, ce arată că Le Pen încă mai poate întoarce situația în favoarea sa. În eventualitatea în care 90% dintre votanții liderei extremiste vor vota și numai 70% dintre cei ai lui Macron vor ieși la urne, acest lucru se va traduce printr-o medie de 79% de prezență la vot. Astfel, Le Pen va beneficia exact de pe urma absenteismului celor care în sondaje declară că îl susțin pe candidatul centrist, dar nu vor vota. Pentru a o învinge pe Marine Le Pen, cei doi candidați se bazează mai degrabă pe presupunerea că francezii se vor mobiliza precum au făcut-o la alegerile din 2002, chiar împotriva tatălui său, când republicanul Jacques Chirac l-a învins pe Jean-Marie Le Pen în cel de-al doilea tur cu 82 la 18%.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Bilanțul ciclonului Boris în România: șapte morți și mii de gospodării afectate în Galați și Vaslui

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, continuă să provoace haos în Europa Centrală şi de Est, generând inundaţii severe și alertă în mai multe...

Cele mai noi tehnologii folosite în securitatea clădirilor de birouri

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă