17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Iranului îi propune lui Obama o confruntare televizată

Preşedintele Iranului îi propune lui Obama o confruntare televizată

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a declarat că este dispus să se aşeze la masă cu Barack Obama, “faţă în faţă, ca de la bărbat la bărbat, pentru a discuta liber despre problemele mondiale în faţa presei şi pentru a vedea care este cea mai bună soluţie”. Ahmadinejad este de părere că statele occidentale nu înţeleg “că s-au schimbat datele în lume”, relatează realitatea.net.

“Administraţia americană a declarat recent că este pregătită de negocieri. Foarte bine. Noi suntem pregătiţi să negociem, dar în mod logic”, a adăugat el, referindu-se la litigiul care-i opune pe occidentali Iranului cu privire la controverstaul program nuclear iranian.

“Dar, dacă voi credeţi că veţi agita bâta şi spune că trebuie să acceptăm tot ce spuneţi voi, acest lucru nu se va întâmpla”, le-a atras Ahmadinejad atenţia occidentalilor. Aceştia “nu înţeleg că s-au schimbat datele în lume”, în opinia sa.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la 9 iunie, o rezoluţie prin care consolidează sancţiunile internaţionale împotriva Iranului, suspectat, în pofida dezminţirilor Teheranului, că ar încerca să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea programului nuclear civil. Această iniţiativă a fost urmată, rapid, de adoptarea unor sancţiuni unilaterale severe, de către Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Noi negocieri asupra dosarului nuclear sunt prevăzute în septembrie, între Teheran şi ţările din Grupul Celor Şase (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), dar şi cu Grupul de la Viena (Statele Unite, Rusia, Franţa), asupra problemei punctuale a unui eventual schimb de combustibil nuclear.

Ahmadinejad a denunţat, totodată, susţinerea oferită de Statele Unite Israelului. “Susţineţi o ţară care deţine sute de bombe atomice şi spuneţi că vreţi să opriţi Iranul, care ar putea, eventual, să aibă bomba (atomică) într-o bună zi. Nu faceţi decât să vă discreditaţi în lume”, a declarat liderul iranian, repetând că ţara sa “nu vrea să deţină bomba atomică”.

“Obama le dă prea multă importanţă sioniştilor. Până la urmă, (sionismul) este doar un partid politic, iar acesta controlează mass-media, partidele politice şi banii. (Sioniştii) nu sunt importanţi, ci naţiunile sunt cele care sunt importante în lume”, a declarat el.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă