14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPresa rusă disecă în continuare declaraţiile lui Băsescu

Presa rusă disecă în continuare declaraţiile lui Băsescu

Cu toate că Ministerul Rus de Externe a cerut ca declaraţiile considerate pro-fasciste ale preşedintelui român, Traian Băsescu, să fie sancţionate de Uniunea Europeană, aceasta din urmă încă nu şi-a declarat poziţia oficială în ceea ce priveşte conflictul dintre România şi Federaţia Rusă.

Moscova este înfuriată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi a cerut UE să ofere o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat. Scandalul a izbucnit după ce pe 22 iunie liderul român a declarat că ar trece şi el Prutul, precum a făcut mareşalul Ion Antonescu în războiul împotriva URSS. Această declaraţie a fost catalogată de către MAE rus drept o „vădită simpatie pentru nazism”, conform unui articol publicat pe vzgliad.ru.

Liderul român a protestat împotriva nedreptăţii cu care a fost şi este tratat Antonescu care este catalogat responsabil pentru Holocaust, deşi România era încă monarhie la începutul anilor 1940. „Antonescu a fost prim-ministru. De ce unora le aducem omagiu şi pe alţii îi facem criminali de război? De ce? Doar pentru că familia regală a fost un slujitor al Rusiei şi a aruncat ţara, renunţând la putere?”, a declarat preşedintele indignat.

În mai 2008, Curtea Supremă a României a menţinut sentinţa adusă lui Antonescu de instanţa României comuniste din 1946. În conformitate cu aceasta, fostul dictator a fost numit criminal de război şi condamnat la moarte.

Cine a bătut clopotele în Rusia?

Una dintre primele declaraţii cu privire la afirmaţiile liderului român au fost ale reprezentantului permanent al Rusiei la NATO, Dmitrii Rogozin, care a postat pe contul său de Twitter: „La dezbaterea cu reprezentanţii germani, l-am criticat dur pe Băsescu. Diplomaţii români mi-au spus că am înţeles greşit afirmaţiile liderului român.” La rândul său, în comunicatul Ministerului rus de Externe, Lavrov a numit afirmaţiile preşedintelui român „bravadă neruruşinată”.

„Este evident că declaraţia justifică agresiunile naziste şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului, este inacceptabilă şi trebuie să primească o evaluare adecvată a Europei civilizate”, se menţionează în acelaşi comunicat potrivit Vzgliad (vz.ru).

Încercarea de a denatura istoria

Tot pe 22 iunie, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că “încercările de a denatura istoria, apelul la victime şi agresori, denotă dorinţa de a pune la îndoială principiile de bază ale lumii moderne”, conform Korrespondent.net.
El a subliniat, de asemenea, că există o necesitate acută de a „proteja şi apăra adevărul despre

război şi despre adevăraţii eroi din acel moment asupra cărora timpul nu are nici o putere.”

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

O stradă surpată în Cluj a fost acoperită temporar cu o prelată

Alunecarea de teren, care s-a produs acum aproape două săptămâni, a afectat o lungime de 20-30 de metri a străzii, trăgând la vale o...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă