18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialOperaţiune ca-n filme la graniţa cu Polonia. Cum a forțat Saakaşvili frontiera...

Operaţiune ca-n filme la graniţa cu Polonia. Cum a forțat Saakaşvili frontiera cu Ucraina

Ucraina se confruntă cu un scandal a cărui evoluţie este greu de anticipat, iar preşedintele Poroşenko este acuzat de răzbunare politică, după ce i-a retras cetăţenia fostului său amic Mihail Saakaşvili.

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, devenit opozant al preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, a forţat frontiera dintre Polonia şi Ucraina, susţinut de sute de simpatizanţi.

Revenit din exilul newyorkez după ce Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană, Saakaşvili vine la Kiev pentru a-şi apăra drepturile şi pentru a reintra în politică. Revenirea sa deschide o perioadă de incertitudine. El a cunoscut o primire triumfală la Lvov, fief naţionalist în vestul Ucrainei, se îndreaptă spre Kiev, cu fiecare kilometru crescând riscul unei escalade a tensiunilor.

Saakaşvili a promis că-şi va relua lupta politică în Ucraina  împotriva „dictaturii oligarhilor“ şi a „jafului  economiei“ de către autorităţile ajunse la putere după revoluţia Maidanului.

De asemenea, a promis consultări cu diverşi oameni politici, printre care ex-premierul Iulia Timoşenko, pentru elaborarea unui plan de acţiune.

La Lvov a anunţat că a depus recurs la Curtea Supremă, contestând retragerea naţionalităţii.

Asaltul postului de frontieră

Saakaşvili a invitat duminică personalităţi politice şi ziarişti pentru a participa la intrarea sa în Ucraina venind din Polonia. Convo­iul de autobuze nu a reuşit însă să treacă frontiera rutieră, păzită de cordonul forţelor ucrainene sub pretextul împiedicării accesului la o rută pretins minată.

Opozantul şi convoiul său au încercat cu trenul, dar, după ore de aşteptare, în urale şi sloganuri entuziaste, sute din simpatizanţii săi au invadat postul de trecere a frontierei trecând de vameşii ucraineni, sub privirile încremenite ale omologilor lor polonezi. Şi şi-au luat eroul cu ei. O revenire în Ucraina demnă de o scenă de  film şi care ar putea face din el principalul opozant al lui Poroşenko.

„Nu înţeleg de ce, dar se spune că Poroşenko se teme de mine mai mult decât de Putin“, a declarat Saakaşvili. Partidul ucrainean al fostului guvernator al regiunii Odessa are doar 2% din inten­ţiile de vot, dar autorităţile de la Kiev au suferit deja o înfrângere gestionând situaţia cu manipulări şi minciuni.

Ele ameninţă organizatorii asaltului postului de frontieră cu urmărirea în justiţie, dar nu ştiu ce să facă cu Mihail Saakaşvili.

Eventuala sa arestare în Ucraina riscă să fie foarte prost văzută în Occident şi să-i crească popularitatea în ţară.

Dacă nici o capitală occidentală nu a reacţionat încă la scandal, mulţi observatori consideră „ruşinos“ pentru ţară, punând în cauză autorităţile de la Kiev pro-occidentale pentru că au retras naţionalitatea lui Saakaşvili (pretextul invocat, cel al neregulilor în dosar, nu a păcălit pe nimeni – decizia viza înlăturarea unui rival) şi pentru că au încercat să-l împiedice să intre în Ucraina.    

Poroşenko, acuzat de jefuirea Ucrainei

Revenind în timp, în 2013, după zece ani la putere în Georgia, Mihail Saakaşvili a părăsit preşedinţia georgiană. Doi ani mai târziu, obţine naţionalitatea ucraineană, ceea ce a atras pierderea celei georgiene. Numit guvernator al regiunii Odessa, s-a angajat într-o luptă contra corupţiei şi a denunţat blocarea iniţiativelor sale şi promisiunile nerespectate făcute de fostul său aliat. L-a acuzat pe preşedintele ucrainean că „susţine clanurile criminale“ din regiunea Odessa şi de „jefuirea“ Ucrainei. Saakaşvili a demisionat şi a fondat un partid politic, susţinând că demisia este debutul unei noi etape de luptă împotriva corupţiei.

„Regiunea Odessa nu este doar în mâinile  indivizilor corupţi, dar şi în cele ale duşmanilor Ucrainei. Nu mai pot suporta. Demisionez.“ Şi a promis să va scăpa Ucraina de acest flagel. Anul următor, s-a trezit lipsit de naţionalitatea ucraineană, ceea ce l-a transformat într-un apatrid. O poveste fără precedent pentru un fost şef de stat.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă