4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialO britanică a dat în judecată o companie aeriană, după ce a...

O britanică a dat în judecată o companie aeriană, după ce a fost interogată, în aeroport, din cauză că citea o carte despre arta și cultura siriană

O femeie din Marea Britanie a dat în judecată compania Thomson Airway, după ce poliția de combatere a terorismului a interogat-o, din cauză că a citit o carte despre arta siriană în avion, potrivit BBC News, informează Agerpres.

Faizah Shaheen a fost raportată autorităților de către echipajul cursei operate de compania Thomson, cu care călătorea în luna de miere în Turcia în 2016. Potrivit avocaților, femeia crede că a fost selectată din cauza rasei sale și că a fost victima unei discriminări. Pe de altă parte, compania aeriană Thomson a susținut că echipajul său a fost „instruit să raporteze orice îngrijorare" ca măsură de precauție.

Femeia de origine musulmană, a cărei activitate în domeniul îngrijirii sănătății mintale implică, în parte, căutarea semnelor de radicalizare în rândul tinerilor — citea „Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline'', în timpul zborului spre Turcia. Cartea este o colecție de literatură, fotografii, cântece și caricaturi ale unor artiști și scriitori sirieni. Ea a fost oprită de poliție când s-a întors în Regatul Unit două săptămâni mai târziu.

Faizah Shaheen și soțul ei au fost duși într-o cameră în Aeroportul Doncaster, pentru a fi interogați, în conformitate cu Anexa 7 a Legii Terorismului. Ea a spus că interogatoriul a durat aproximativ 30 de minute, timp în care a fost întrebată despre carte, despre munca ei și câte limbi vorbește.

„M-am simțit ofensată și supărată, apoi furioasă. M-am străduit să accept faptul că am fost aleasă pentru citeam o carte despre artă și cultură. Un an mai târziu, Thomson Airways nu oferise nicio explicație sau scuze, în ciuda implicării juridice. Această atitudine nu mi-a lăsat nici o opțiune decât să cer o declarație din partea instanței în conformitate cu Legea egalității"", a explicat ea.

Femeia a precizat că nu dorește despăgubiri, ci „o scuză și o explicație din partea Thomson Airways, pentru a se asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată".

Directorul organizației PEN din Marea Britanie, Jo Glanville, care a contribuit la finanțarea cărții respective, a declarat că acțiunile companiei aeriene au constituit „o încălcare fundamentală a libertății noastre, subminând libertatea noastră de a citi orice text care ne place într-un loc public".

„Thomson ar trebui să-și revizuiască procedurile de pregătire a personalului, astfel încât o asemenea eroare să nu se mai întâmple niciodată. Citirea unei cărți nu ar trebui niciodată privită ca motiv pentru un comportament suspect", a mai spus Faizah Shaheen.

Într-o declarație, compania și-a cerut scuze. „Ne pare foarte rău dacă doamna Shaheen rămâne nemulțumită de modul în care simte că a fost tratată. I-am scris pentru a explica faptul că echipajul nostru este supus unei pregătiri generale privind siguranța și securitatea, în mod regulat. Ca parte a acestui fapt, ei sunt încurajați să fie vigilenți și să împărtășească orice informații sau întrebări cu autoritățile competente, care ar acționa în funcție de caz".

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă