FOTO Mesaj controversat al Ambasadei SUA la Kiev, care felicită Ucraina pentru Legea Educației. România a condamnat deja proiectul legislativ

de Iulia Iancu , 10 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 21:32, 10 septembrie 2017

Ambasada SUA la Kiev a felicitat Ucraina pentru noua Lege a Educației, care va interzice învățământul în limbile minoităților, printre care și limba română. Mesajul corpului diplomatic condus de ambasadoarea Marie Yovanovitch a fost publicat pe profilul de Twitter al instituției, potrivit Unian.net. Atât MAE român, cât și cel ungar și-au exprimat îngrijorarea față de normele proiectului legislativ privind noua abordare a formării lingvistice a reprezentanților minorităților naționale din Ucraina.

„Felicitam Ucraina privind promovarea reformei educaționale, care contribuie la dezvoltarea tinerilor - cheia viitorului“, spun diplomații americani.

Legea Educației adoptată, marți, de Parlamentul din Kiev limitează studiul în limba maternă a minorităților. Comunitățile de români sunt nemulțumite de această schimbare. Ministerul Afacerilor Externe a intervenit, exprimându-și îngrijorarea față de acest demers. Și premierul Mihai Tudose a solicitat, joi, Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să se implice în privința "situației deosebite" din Ucraina, unde s-au închis școlile românești.

"Am să vă rog să vă implicați (...) asupra situației deosebite din Ucraina. Chiar este o situație deosebită. Noi avem ditamai problema națională cu o școală și acolo ni s-au închis toate", a declarat premierul Tudose, la începutul ședinței de Guvern, adresându-se secretarului de stat în MAE, George Ciamba.

Potrivit proiectului legislativ, minorităţilor naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni. Doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE, informează dninews.

Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.

Ministerul Afacerilor Externe s-a declarat îngrijorat în special în ceea ce privește acest articol 7.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă. Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina", arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe a mai anunţat că tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina.

"Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică", potrivit sursei citate.

De asemenea, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, l-a convocat, pentru luni, pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i transmite obiecțiile guvernului de la Budapesta față de noua lege a educației adoptată de parlamentul de la Kiev și pe care Ungaria o consideră "rușinoasă și scandaloasă".

Ministrul de externe Peter Szijjarto a emis un ordin conform căruia diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale și nicio decizie favorabilă acestei țări. În plus, Ungaria va aduce în discuție problema respectivei legi în cadrul ONU, OSCE, precum și în instituțiile Uniunii Europene.

Măsurile decise de Ungaria împotriva Ucrainei sunt de asemenea rezultatul 'răspunsului inacceptabil' dat de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin întrebărilor pe care Ungaria i le-a adresat pe acest subiect la recenta reuniune informală a miniștrilor europeni de externe, desfășurată la Tallinn (Estonia), mai precizează MAE ungar.

Loading...

Comentarii

 • Pastaie

  11 septembrie 2017 13:28

  Pai au dreptate si rusii aia ca le da la goarna...ne-au mai luat si Odesa si Cernautii si insula Serpilor si Bucovina de Nord si Cetatea Alba debili...

  raspunde comentariului
  • Ivory

   11 septembrie 2017 16:21

   Femela ambassadoreasa este o idiots care suge la acadeaua lui poroshenko, malakul porto.ka.ca.niu de sus si pana jos !

   raspunde comentariului
 • danila

  11 septembrie 2017 10:38

  dar învățământul privat poate funcționa în limbile conlocuitoare?poate er trebui deschise scoli private româno-maghiare în zonele în care se pretează.

  raspunde comentariului
 • jean

  11 septembrie 2017 9:17

  s-au saturat de ivan turbinca

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  11 septembrie 2017 8:45

  Care va fi oare reactia ambasadorilor americani de pretutindeni cand in COLONIA ROMANIA va fi IMPUSA ROMANA CA SINGURA LIMBA OFICIALA DE STUDIU SI COMUNICARE SI IN SCOLI DAR SI IN "SATIILE" DE SPIONAJ SI REPRESIUNE OCCIDENTALE ! NU NUMAI PENTRU PENTRU UNGURI ****** SI ALE MINORITATI DAR SI PENTRU MAJORITATEA ROMNA CARE A ADOPTA SI LIMBA MANELELOR SI LIMBA VORBITA IN METROPOLA AMERICANA? pana mai ieri "pa rusky" iar acum "speaking english"...asai cand guvernatorul coloniei Iohannis- este neamt, sef la SRI un evreu- Hellvig-, sef la PNL un ungur - Orban-iar guvernul este si el format din alogeni intre care arabi, evrei si..psd-isti fosti si poate chiar actuali securisti care au practicat si mai practica politia politica!!Sa vezi bucurie, comentarii si amenintari! cu marirea numarului trupelor de ocupatie de la Deveselu, Kogalniceanu si Cotroceni! si intensificarea manevrelor pe pamant romanesc plus ca ne vor baga pe gat armament american si englezes depasit fizic si moral care va avea nevoie de "reciclare"Virgil CiucaBucuresti11 septembrie 2017

  raspunde comentariului
 • Vae victis!

  11 septembrie 2017 6:29

  Poate ca are dreptate, engleza e baza viitorului la copii nu rusa, romana sau maghiara. Pe de alta parte, Ucraina respecta onoarea si demnitatea, nu trimite infractori ori puscariasi la intrevederile cu ambasadorii SUA.

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  11 septembrie 2017 4:42

  Domnule Zugravu Mircea, aveti perfecta dreptate ! Nu vreau sa scriu ca slugarnicia romaneasca este proverbiala dar din pacate asa este !

  raspunde comentariului
 • Trump

  11 septembrie 2017 1:23

  Invatamantul intr o tara se face in limba nationala a tarii. Nu cum vor socialisti de la noi, sau ungurii, sa invete in limba lor proprie. Daca guvernele noastre sunt compuse din idioti, asta nu inseamna ca si cele din Ucraina trebuie sa fie la fel. Minoritatile romane, pot vorbi acasa ori cu prietenii in romaneste, la scoala trebuie sa invete in limba oficiala a Ucrainei.

  raspunde comentariului
 • e posibil

  11 septembrie 2017 0:42

  ca s-o fi facut doar pentru a avea ce si cum negocia cu cei interesati - evident, cerand ceva fiecaruia in schimb - dupa cum e posibil ca cei de la RL sa lucreze pentru rusi dand titluri tendentioase unei informari ticluite. nu zic, e cam cazaceasca atitudinea lor, insa putem intelege faptul ca sunt traumatizati de un razboi civil in desfaurare - nu e usor sa traiesti ca stat cu sabia rusa a lui damocles deasuspra capului!

  raspunde comentariului
 • Era de asteptat...

  10 septembrie 2017 23:15

  Ne pierdem limba si cultura cand Patriarhul vredniceste penalii iar noi ne furam caciula unii la altii mai rau ca-n jungla. Guvernul si Presedintele aveau datoria sacra fata de tara sa mentina bunele relatii cu vecinii, nu sa schimbe legile justitiei noaptea ca hotii. Vedeti-va de treaba ca tatarii, rusii vor gagauzii nu vor fi interzisi.

  raspunde comentariului
 • nu inteleg de ce ajungem noi prostii tuturor, cu toate ca au nevoie de noi - poate din perspectiva ca suntem sabotati puternic din interior ca stat

  10 septembrie 2017 23:10

  Foarte bine, doar ca Ucraina nu vrea sa se integreze in USA ci in UE - iar pentru aceeasta trebuie sa respecte reglementarile europene cu privire la minoritati.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  10 septembrie 2017 22:08

  Desigur ca legea este prost facuta si defavorabila minoritatilor mai ales celei romane care a avut foarte mult de suferit in timpul regimului criminal al URSS. Ucraina va fi fortata sa solicite aderare la NATO si UE, iar Romania poate cu atat mai mult sa ceara implementarea legislatiei UE in materie de minoritati.

  raspunde comentariului
  • Koczka

   11 septembrie 2017 0:07

   Pana o sa adere Ucraina la UE nu o sa mai fie pentru cine sa se respecte standartele UE pt minoritati. Asta pt ca suntem condusi de niste nepriceputi care nu pot gandi macar pe termen mediu.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design