Noul secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Organizaţia Atlanticului de Nord nu vrea o confruntare cu Federaţia Rusă şi nimeni nu vrea un nou Război Rece, dar Alianţa nu va face compromisuri asupra principiilor pe care se bazează securitatea Europei şi Americii de Nord, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul NATO.
"Ştiu că preiau această funcţie într-un moment critic. Când vedem graniţele naţionale şi regulile internaţionale provocate prin forţă. Şi tulburări în vecinătatea noastră. În est, acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă legislaţia internaţională. Acestea au deteriorat sever încrederea. Şi reprezintă o provocare majoră pentru securitatea euro-atlantică. În sud, graniţele dispar. Statele sunt fragile. Statul Islamic şi alte grupări extremiste din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu propagă violenţa şi instabilitatea. Şi riscă să exporte terorismul pe străzile noastre. Aceste ameninţări se alătură altora. Proliferarea rachetelor, problemele energetice şi atacurile cibernetice", a afirmat Stoltenberg, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul NATO.
Secretarul general a adăugat că una dintre priorităţile sale este să menţină NATO puternică, atât ca alianţă militară, cât şi politică. "Pentru a rămâne puternici trebuie să menţinem şi să consolidăm apărarea colectivă (…). De asemenea, menţinem o prezenţă continuă a NATO în partea estică a Alianţei, pe bază de rotaţie. Pentru a ne asigura aliaţii".
O altă prioritate este stabilitatea în vecinătatea Alianţei, în condiţiile în care unii dintre partenerii NATO sunt supuşi presiunilor. "Vom continua să sprijinim Ucraina şi ceilalţi parteneri din vecinătatea estică. Şi vom continua să susţinem principiul conform căruia fiecare ţară are dreptul de a-şi alege calea", a declarat Stoltenberg, felicitând poporul ucrainean pentru participarea la alegerile de duminică şi exprimându-şi în acelaşi timp regretul că unii cetăţeni nu au putut vota: "În Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal şi ilegitim. Şi în unele părţi din estul Ucrainei, unde violenţele şi intimidarea din partea separatiştilor susţinuţi de ruşi continuă". "Cerem Rusiei să îşi încheie acţiunile destabilizatoare în Ucraina şi să îşi retragă forţele", a afirmat el.
Notând că este primul secretar general al Alianţei dintr-o ţară care are o frontieră comună cu Rusia, Stoltenberg a precizat că este de dorit o "relaţie bazată pe respect reciproc, nu pe suspiciuni. Pe respectarea legii, nu pe legea celui mai puternic. Pe interese comune, nu pe iluzii. NATO a investit mult în construirea unei astfel de relaţii cu Rusia după încheierea Războiului Rece (…). Dar pentru a ajunge acolo trebuie să vrea şi Rusia".