30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialItalia nu mai vrea noi sancţiuni împotriva Rusiei. "UE nu este un...

Italia nu mai vrea noi sancţiuni împotriva Rusiei. “UE nu este un robinet de sancţiuni”, susţine ministrul de externe de la Roma

"Uniunea Europeană nu este un robinet de sancţiuni, sancţiunile sunt un instrument dar pentru a ajunge la o soluţie politică", a declarat vineri ministrul italian pentru Afaceri Externe, Paolo Gentiloni, în timpul unei întâlniri la Roma cu presa străină, informează de AFP, preluat de Mediafax.

"Sancţiunile sunt un rău necesar dar nu sunt neapărat o soluţie", a adăugat el, subliniind că Italia a făcut ce ţinea de ea, "în deplină transparenţă", chiar dacă a suferit consecinţe în domeniul economic. "Nu suntem într-un nou război rece, «don't even think about it»" (nici să nu vă gândiţi), a declarat el, insistând asupra necesităţii de a păstra "toate canalele de comunicare deschise". Dar, a adăugat el, "nu putem închide ochii în faţa unei realităţi, încălcarea suveranităţii unei ţări".

În aceste condiţii, "paşii înainte în cadrul dialogului depind de disponibilitatea Rusii de a pune în aplicare acordurile de la Minsk", semnate în septembrie şi care prevăd în special o încetare a focului, a anunţat ministrul italian, a cărui ţară deţine preşedinţie actuală a Uniunii Europene.

Altfel, apelurile la dialog riscă să nu fie decât o "voce în deşert", a subliniat el.

El a precizat că s-a întâlnit în această săptămână la Basel cu omologul său rus Serghei Lavrov, care a transmis dorinţa Rusiei de a respecta aceste acorduri, potrivit lui Gentiloni.

Dacă Moscova este serioasă în intenţia sa de a pune în aplicare aceste acorduri, atunci trebuie să luăm în considerare posibilitatea ca sancţiunile să fie "reversibile şi proporţionale cu situaţia de pe teren", a explicat ministrul italian.

Preşedinţia ucraineană şi separatiştii proruşi au anunţat joi oprirea totală a focului în estul rebel începând cu 9 decembrie, o nouă tentativă pentru a pune capăt mai multor luni de lupte sângeroase.

Armistiţiile precedente, între care şi cel care a urmat acordurilor de la Minsk din 5 septembrie, nu au reuşit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, care s-au soldat, potrivit ONU, cu peste 4.300 de morţi începând din aprilie.

Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă