Iranul a violat o rezoluţie a Consiliului de Securitate în octombrie când a testat o nouă rachetă balistică şi cu a doua lansare la 21 noiembrie a unei rachete balistice capabilă să transporte arme atomice.
Concluzia experţilor ONU privind încălcarea de către Iran a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate în octombrie a determinat republicanii din Congresul american să ceară marţi noi sancţiuni contra Teheranului. Casa Albă a declarat că nu exclude măsuri suplimentare contra Iranului după ce acesta a efectuat un test cu o rachetă din gama Emad.
Aceste testări ridică noi semne de întrebare asupra intenţiilor regimului de la Teheran şi a politicii Ghidului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, după ce vor fi ridicate sancţiunile economice internaţionale. Se ştie că SUA şi cinci puteri mondiale au încheiat cu Iranul un acord pentru ridicarea sancţiunilor economice contra Teheranului în schimbul limitării programului său nuclear. Administraţia Obama se confruntă cu două probleme – vrea să pună în funcţie acordul nuclear, considerat esenţial de preşedintele Obama dar, de asemenea, trebuie să onoreze angajamentele de menţinere a unei poziţii ferme contra eforturilor Iranului de a promova un program în Orientul Mijlociu frecvent contradictoriu cu interesele americane.
Reuters citează raportul confidenţial al ONU în care se precizează că lansarea a atins exigenţele pentru a putea transporta o armă nucleară. „Pe baza analizei şi a concluziilor Grupului special, lansarea rachetei Emad este o violare de către Iran a paragrafului 9 din rezoluţia 1929 a Consiliului de Securitate”.
Iranul a reacţionat şi a declarat că noi sancţiuni ar pune în pericol acordul nuclear încheiat cu Occidentul în iulie. Dacă Washingtonul nu va reuşi să apeleze la noi sancţiuni după lansarea rachetei Emad, va fi probabil perceput ca semn de slăbiciune. Diplomaţi citaţi de Reuters şi Wall Street Journal au declarat că testul din 10 octombrie din punct de vedere tehnic nu reprezintă o violare a acordului nuclear, dar raportul experţilor ONU ar putea pune Administraţia preşedintelui Obama într-o poziţie inconfortabilă. Ei au precizat că Washingtonul şi ţările europene ar putea cere Comitetului de sancţiuni onusian să treacă pe lista neagră indivizi sau entităţi iraniene. Numai că Rusia şi China, care resping sancţiunile asupra programului de rachete al Iranului, pot bloca astfel de mişcări.
Emad strică înţelegerea
Raportul experţilor ONU a venit când Consiliul de Securitate discuta regimul sancţiunilor contra Iranului şi Grupul special a evaluat că lansarea Emad arată că poate transporta la distanţă de 1.000 km o încărcătură utilă de cel puţin 1.000 kg şi că Emad poate utiliza tehnologiile rachetelor balistice. În octombrie, Teheranul a contestat evaluarea experţilor occidentali potrivit cărora racheta este capabilă să transporte o ogivă nucleară. Grupul a mai precizat că lansările de rachete iraniene din 2012 şi 2013 au violat de asemenea interdicţia ONU privind testele cu rachete balistice. Iar preşedintele Comitetului de sancţiuni contra Iranului, ambasadorul spaniol Romaine Oxarzun a declarat Consiliului de Securitate că grupul de experţi a concluzionat că Teheranul a violat sancţiunile ONU când a încercat să-şi procure bare din aliaj de titan la începutul acestui an.
Iranul, care a respins întotdeauna sancţiunile contra sa ca fiind ilegale şi nejustificate, a precizat în mai multe ocazii că nu are intenţia să se conformeze restricţiilor asupra programului său de rachete.
Rezoluţie restrictivă
Lansarea rachetelor balistice este interzisă în dispoziţia Rezoluţiei 1929 a Consiliului de Securitate, adoptată în 2010 şi care impune sancţiuni contra Iranului şi cuprinde un embargo asupra armelor, interzicerea testelor rachetelor balistice şi restricţii asupra tuturor materiilor legate de proliferarea nucleară. Majoritatea celorlalte sancţiuni contra Iranului sunt gata să fie ridicate şi rezoluţiile anterioare sunt anulate după ce acordul nuclear internaţional încheiat cu puterile mondiale a intrat în funcţiune. Administraţia Obama şi AIEA au precizat la acea vreme că acordul nuclear permite un control mai aprofundat asupra programului nuclear al Iranului decât în trecut, dar opozanţii au precizat că, prin omiterea insistenţei asupra unei contabilităţi complete a activităţilor nucleare trecute ale Iranului, SUA şi partenerii pierd levierul sancţiunilor.
SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut în octombrie Comitetului de sancţiuni al ONU să ia măsuri ca răspuns la testul unei rachete Emad efectuat de Teheran.