30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialIRAK: Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, vizită neanunţată la Bagdad

IRAK: Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, vizită neanunţată la Bagdad

Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, a sosit marţi la Bagdad într-o vizită neanunţată, consacrată luptei împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic. Hagel urmează să discute cu comandanţi militari americani, cu omologul său irakian şi premirul Haidar al-Abadi, potrivit contraamiralului John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului, informează AFP, preluat de Mediafax.

La sosire, Hagel a vorbit în faţa unui grup de militari americani şi australieni, cărora le-a mulţumit pentru activitatea depusă. Secretarul a declarat că Statele Unite şi aliaţii lor îi pot ajuta pe irakieni în lupta contra SI, dar că succesul acestei campanii împotriva jihadiştilor depinde de Guvernul de la Bagdad. "Este ţara lor, ei o vor conduce", a spus el.

El i-a îndemnat pe liderii irakieni să formeze un guvern care să integreze, capabil să câştige încrederea diverselor comunităţi etnice şi religioase din ţară.

Generalul american James Terry a anunţat luni că ţările membre ale coaliţiei sunt pregătite să trimită 1.500 de oameni în Irak, în vederea intensificării luptei împotriva grupării SI, aflată de-acum "în defensivă".

Aceasta este prima vizită a lui Hagel în Irak, dar şi ultima, deoarece urmează să fie înlocuit în funcţie de Ashton Carter.

Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă