17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIndia: Fetiţe de un an, obligate la schimbare de sex pentru ca...

India: Fetiţe de un an, obligate la schimbare de sex pentru ca parinţii vor baieţi

Fetiţe în vârstă chiar şi de un an sunt forţate să sufere operaţii de schimbare de sex în vestul Indiei, în oraşul Indore, părinţii lor fiind disperaţi să aibă băieţi. Chirurgii se apără spunând că respectivii copii aveau organe interne ce nu corespundeau organelor genitale externe, relatează Mediafax.

Chirurgii din oraşul Indore au fost raportaţi pentru “convertirea” a sute de fete pe an, care sunt ulterior “îndopate” cu medicamente hormonale.

Şapte experţi în genitoplastie din Indore s-au lăudat că fiecare ar fi transformat între 200 şi 300 de fete în băieţi până acum, doar una fiind mai mare de 14 ani, vârsta legală de consimţământ pentru o astfel de operaţie. Costurile intervenţiei sunt relativ mici, de circa 2.000 de lire (2.250 de euro).

Autorităţile indiene s-au sesizat în urma reacţiilor dure de pe site-urile de socializare, Comisia Naţională pentru Protejarea Drepturilor Copilului anunţând luni că a cerut guvernului să investigheze medicii şi spitalele incriminate de către un ziar indian. În condiţiile în care nu există legi pentru a proteja drepturile copiilor atât de mici, practica ar putea avea ramificaţii sociale mai mari, spun experţii medico-legali.

Copiii operaţi au, cel mai adesea, între unul şi cinci ani, iar procedura de transformare a unei fete într-un băiat se numeşte genitoplastie (n.r., procedura presupune “construirea” de către doctori a unui penis folosind ţesut din organele feminine, copilului fiindu-i ulterior administrate medicamente hormonale) “. Părinţii bogaţi din Delhi şi Mumbai par a se înghesui în Indore pentru a-şi “corecta” chirurgical fetele, deşi specialiştii îi avertizează că băieţii “convertiţi” vor fi infertili.

Abuzurile din ţara asiatică par a fi “motivate” de normele tradiţionale, pentru că în societarea indiană fiii, percepuţi drept viitori moştenitori ai familiei, sunt preferaţi fiicelor. În plus, testele pentru determinarea sexului din timpul sarcinii sunt ilegale în statul indian. Măsura a fost luată de guvern pentru a încerca prevenirea avortării fetuşilor feminini, o practică tot mai răspândită în rândul femeilor, deşi în unele zone raportul dintre cele două sexe arată un decalaj evident.

Ştirile despre abuzul scăpat de sub control în Indore au condus la reacţii violente pe Twitter şi pe alte site-uri de socializare.

Şocant! Nu doar că oamenii omoară fete nenăscute, ci transformă fete în băieţi prin genitoplastie”, a scris pe contul ei de Twitter scriitoarea şi feminista Taslima Nasreen, aflată în fruntea revoltei. Femeia a propus şi metode de sancţionare a celor care efectuează astfel de tipuri de proceduri. “Medicii care practică în mod ilegal feticidul feminin şi genitoplastia ar trebui să primească închisoare pe viaţă”, a adăugat protestara.

Doctorii din Indore au susţinut însă că operaţiile au fost realizate pe copii ale căror organe interne nu corespundeau genitalelor externe – cel mai adesea, fete născute cu anumite organe interne masculine. Totuşi, India nu are un sistem pentru a monitoriza aceste afirmaţii.

În India, minorii care nu au încă 14 ani nu pot lua decizii în ceea ce-i priveşte, acest fapt ridicând îngrijorări legate de drepturile copiilor. În aceste condiţii, cei care militează împotriva efectuării unor astfel de intervenţii cred că Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Medical din India ar trebui să analizeze problema şi să stopeze astfel de practici.

 

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă