-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Srebreniţa. 20 de ani de la MASACRUL din inima Europei

GALERIE FOTO. Srebreniţa. 20 de ani de la MASACRUL din inima Europei

Masacrul de la Srebreniţa a fost cea mai mare crimă în masă din Europa după cel de al Doilea Război Mondial. În 2004, într-o decizie în unanimitate în cazul „Acuzare v. Krstić„, Curtea de Apel a Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, a decis că masacrarea locuitorilor de sex masculin ai orașului constituie o infracțiune de genocid. Theodor Meron, președintele completului de judecată, a afirmat atunci: „căutând să elimine o parte a musulmanilor bosniaci, forțele sârbe bosniace au comis genocid. Ei au căutat să elimine fizic pe cei 40.000 de musulmani bosniaci ce locuiau în Srebrenica, un grup emblematic pentru musulmanii bosniaci în general. Ei au confiscat toate bunurile personale și actele de identitate ale prizonierilor musulmani de sex masculin, militari și civili, tineri și bătrâni, și i-au ucis deliberat și metodic doar pe baza identității lor”, aminteşte wikipedia.org

CITEŞTE ŞI  TPI cere închisoare pe viață pentru fostul lider al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici

Trupele sârbe bosniace, conduse de generalul Ratko Mladici au intrat în Srebreniţa, o enclavă în teritoriul controlat de sârbi. Peste 25.000 de persoane au rămas în oraş şi au cerut ajutorul trupelor olandeze de menţinere a păcii din cadrul ONU. Însă soldaţii ONU erau depăşiţi numeric, astfel că forţele sârbe au omorât aproximativ 2.000 de bărbaţi şi băieţi, după care au urmărit şi ucis alţi 6.000 de persoane care fugiseră în păduri. Bill Clinton, preşedintele Statelor Unite din acea perioadă,  a coordonat răspunsul SUA la conflictul din fosta Iugoslavie. După ce a aşteptat un răspuns european la conflict care nu s-a materializat, Clinton a trimis o delegaţie în Balcani, iar aceste eforturi au condus la negocierile de pace din Dayton, Ohio. Războiul din Bosnia s-a încheiat oficial la 14 decembrie 1995, scrie Mediafax.

CITEŞTE ŞI  Radovan Karadzici: Pledoarie în faţa Tribunalului Penal Internațional

Bill Clinton a fost ales să conducă delegaţia Statelor Unite, din care va face parte şi fostul său secretar de Stat Madeleine Albright, la comemorarea masacrului de la Srebreniţa din 1995, programată pentru sâmbătă în Bosnia-Herţegovina, relatează Deutsche Welle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă