Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ebola a provocat moartea a 4.493 de persoane dintre cele 8.997 de cazuri înregistrate în şapte ţări Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA, relatează AFP, preluat de Medifax.
OMS a decis să împartă în două grupe ţările afectate de epidemie. Prima grupă este formată din cele mai afectate trei ţări (Liberia, Sierra Leone şi Guineea), iar cea de-a doua include Nigeria, Senegal, SUA şi Spania.
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului, în 1976, a apărut în Guineea la sfârşitul lunii decembrie 2013. De atunci, au fost înregistraţi 2.458 de morţi în Liberia, din 4.249 de cazuri. De asemenea, au fost înregistraţi 1.183 de morţi dintre cele 3.252 de cazuri din Sierra Leone şi 843 de morţi dintre cele 1.472 de cazuri în Guineea. Situaţia din Nigeria şi din Senegal a rămas neschimbată de la precedentul bilanţ oficial: 20 de cazuri, dintre care opt mortale, în Nigeria, şi un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunţată de autorităţi la 10 septembrie.
În Statele Unite, două cadre medicale au fost infectate cu Ebola într-un spital din Texas, unde un pacient a murit după ce a contractat boala în Liberia. Spania a înregistrat un caz de infectare, o asistentă care a îngrijit doi misionari bolnavi repatriaţi la Madrid, unde au murit în august şi, respectiv, în septembrie.
Angajaţii din sănătate sunt afectaţi în mod deosebit, cu 236 de morţi dintre cele 427 de cazuri cu persoane infectate în toate ţările unde a fost semnalat focarul de Ebola. În total, 96 de reprezentanţi ai personalului sanitar au murit în Liberia, 95 în Sierra Leone, 40 în Guineea şi cinci în Nigeria.