17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea Constituțională a Republicii Moldova refuză să se pronunțe în chestiunea retragerii...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova refuză să se pronunțe în chestiunea retragerii cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a refuzat să se pronunțe în chestiunea retragerii cetățeniei moldovenești pentru fostul președinte al României, Traian Băsescu, a anunțat miercuri Radio Chișinău.

Curtea Constituțională a precizat marți că legalitatea retragerii cetățeniei moldovenești fostului președinte al României, Traian Băsescu, este de competența exclusivă a instanțelor judecătorești și a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea prin care acesta a solicitat verificarea constituționalității decretului semnat de președintele Igor Dodon privind retragerea acestei cetățenii.

Curtea Constituțională de la Chișinău susține că sesizarea deputatului Grigore Cobzac a fost depusă cu încălcarea prevederii stabilite în Legea Cetățeniei a Republicii Moldova, conform căreia decretele șefului statului în această problemă pot fi atacate la Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestora.

Pe baza acestui raționament, Curtea Constituțională spune că legalitatea retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu este de competența exclusivă a instanțelor judecătorești.

Deputatul Grigore Cobzac din partea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, al fostului premier Vlad Filat) a sesizat săptămâna trecută Curtea Constituțională de la Chișinău în legătură cu decretul președintelui Igor Dodon "de retragere a cetățeniei Republicii Moldova" lui Traian Băsescu. În sesizarea sa, parlamentarul moldovean își exprima convingerea că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova și solicita instanței să recunoască acest document ca fiind neconstituțional.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă