General Locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, este „un aliat minunat” în cadrul NATO, dar că trebuie să continue eforturile de modernizare a echipamentelor militare.
Generalul Hodges a afirmat că, în luna iulie, va avea loc cel mai mare exercițiu militar din acest an al aliaților, iar România se află „în mijlocul lui.
„Sunt aici, astăzi, ca parte a unei echipe de observare pentru a pregăti exerciţiul Saber Guardian, care va avea loc în luna iulie. Va fi cel mai mare exerciţiu din acest an. România este chiar în mijlocul acestui exerciţiu. Va mai implica Ungaria, România, Bulgaria, peste 40.000 de soldaţi din 20 de ţări, iar România – aşa un aliat minunat – este chiar în mijlocul acestui exerciţiu, aşa că aici, la MK, ceea ce noi numim baza MK – Mihail Kogălniceanu – este un centru foarte important pentru noi în zona Mării Negre. De aceea suntem aici. România a oferit un leadership foarte bun. Generalul Ciucă (Nicolae Ciucă – şeful Statului Major General – n.r.), a mobilizat resurse importante pentru a face posibilă această serie de exerciţii. Este o oportunitate foarte bună de antrenamente”, a afirmat oficialul american.
Întrebat despre relațiile româno-americane, din punct de vedere militar, generalul Hodges a precizat vă sute de soldați americani activează și locuiesc la Mihail Kogălniceanu și se antrenează la Cincu, la Smârdan, precum şi în alte locuri din România.
„O altă dovadă critică a relaţiei dintre România şi SUA: avem o baterie de apărare aeriană românească, cu circa 100-120 de soldaţi, care fac parte din grupul de luptă din cadrul Prezenţei Înaintate Adaptate, din nord-estul Poloniei, deci România oferă o capabilitate de care aveam nevoie pentru a susţine grupul de luptă. Comandantul de acolo tocmai mi-a spus că este foarte mulţumit de bateria de apărare aeriană română, soldaţii sunt foarte disciplinaţi, foarte profesionişti. E doar un alt exemplu, dar pe care l-am văzut şi în Afganistan, cu soldaţii români din Zabul, când am fost în Kandahar. Profesionişti, disciplinaţi, aliaţi foarte buni”, a mai spus el.
În ceea ce privește eforturile pe care România ar trebui să le facă, pentru a deveni un aliat mai bun, Locotenentul General Ben Hodges a afirmat că țara „este un lider în NATO”.
„România este un lider în Alianţă, este într-o zonă atât de importantă din punct de vedere strategic, la marginea vestică a Mării Negre. România oferă capabilităţi de informaţii, Forţele Navale Române, Forţele Aeriene sunt toate părţi importante ale Alianţei şi cred că celelalte 27 de state membre au recunoscut acest lucru când au decis să înfiinţeze Prezenţa Înaintată Adaptată, să crească prezenţa şi în această zonă. România găzduieşte Divizia Multinaţională de Sud-Est, avem un general de brigadă american care a susţinut acest lucru, deci este încă un semn al calităţii de lider a României”, a precizat oficialul.
General Locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, Rusia acționează într-un mod agresiv, „în întreaga zonă a Mării Negre”.
Cu toate acestea, este necesară modernizarea sistemelor, întrucât Armata Română are foarte mult echipament învechit.
„Aveţi încă foarte mult echipament învechit, din perioada Pactului de la Varşovia (1955-1991 – n.r.), pe care ştiu că MApN ar dori să îl îmbunătăţească. Aţi făcut anumite lucruri, precum Spike, care este un sistem antitanc excelent, de producţie israeliană, care e foarte bun. Acesta a fost un pas important, dar cred că trebuie modernizarea în continuare a forţelor terestre, interoperabilitatea, când aveţi soldaţi români sub comandament american sau soldaţi americani sub comandament românesc, să poată folosi artileria împreună, să poată comunica în siguranţă prin radio şi prin alte mijloace, şi pentru sistemele digitale. Consider că acestea sunt zone în care trebuie să continuaţi să faceţi îmbunătăţiri”, a spus el.
Generalul Hodges a efectuat, în această săptămână, o vizită la baza militară Mihail Kogălniceanu, unde a participat la pregătirile pentru exerciţiul militar NATO de amploare care va avea loc în iulie.