19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Toți suspecții atentatului de la Barcelona au un frate împușcat în...

FOTO. Toți suspecții atentatului de la Barcelona au un frate împușcat în atac. Ei au fost inculpați pentru asasinate de natură teroristă

UPDATE 21,00: Cei patru membri ai celulei teroriste autoare a atacurilor comise săptămâna trecută la Barcelona și Cambrils, în Spania, au fost inculpați, marți, pentru asasinate de natură teroristă, transmite AFP citată de Agerpres.

Driss Oukabir, Mohammed Aalla, Mohamed Houli Chemlal și Salh El Karib sunt singurii supraviețuitori ai celulei jihadiste din care au făcut parte 12 persoane, majoritatea marocani.

Conform respectivei surse judiciare, ei au fost puși sub acuzare în special pentru 'apartenență la o organizație teroristă, asasinate teroriste și posesie de explozivi'.

Judecătorul urmează să decidă în cursul serii dacă ei vor rămâne în arest pe durata procesului. Parchetul spaniol a cerut ca toți patru să fie încarcerați.


Cei patru bărbați acuzați că ar face parte din celula teroristă islamistă aflată în spatele celor două atacuri care au ucis 15 persoane în oraşele Barcelona şi Cambrils au apărut, marţi, în instanţă, la o zi după ce presupusul autor al atentatului din Barcelona a fost împuşcat de poliţie, potrivit Mediafax.

Unul dintre cei care au apărut în faţa instanţei a fost Driss Oukabir, al cărui paşaport a fost găsit în vehiculul abandonat după atacul din Barcelona. El s-a predat poliţiei, pledând că este nevinovat întrucât fratele său mai mic, Moussa Oukabir, care a fost ucis în urma atacului de la Cambrils, i-a furat documentele.



A mai fost audiat Mohammed Aalla, proprietarul maşinii folosite în atacul din oraşul Cambrils. Unul dintre fraţii lui, Said, a fost ucis la Cambrils, iar un altul, Youssef, a murit într-o explozie care a avut loc la o casă folosită pentru plănuirea atacurilor teroriste, în oraşul Alcanar, la sud-vest de Barcelona.

Mohamed Houli Chemlal, reţinut după ce a fost rănit în explozia de la Alcanar, a apărut, de asemenea, în instanţă, alături de Salah el Karib, cel care s-ar fi ocupat cu trimiterea banilor în Maroc pentru finanţarea operaţiunii teroriste.

Judecătorul spaniol Fernando Andreu Pentru a citit capetele de acuzare împotriva celor patru suspecţi, care includ acte de terorism, crime şi posesie de arme. Andreu i-a întrebat pe acuzaţi dacă doresc să depună mărturie.

Cei patru bărbaţi rămân în arest, iar procesul în acest caz ar putea începe în câteva luni şi ar putea dura ani de zile, având în vedere complexitatea investigaţiei şi dificultăţile privind obţinerea probelor concludente.

Luni, autorul atacului comis pe 17 august în centrul oraşului Barcelona, Younes Abouyaaqoub, a fost împuşcat mortal de agenţi ai forţelor de ordine catalane.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise, iar alte 130 au fost rănite în urma atacurilor cu vehicul comise în oraşele Barcelona şi Cambrils şi revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

În atacurile de la Barcelona și Cambrils, revendicate de Stat Islamic, au murit 14 oameni, iar alți 132 au fost răniți. 53 de persoane sunt în continuare internate, iar 79 au fost externate.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă