32.4 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialGrupul de la Visegrad, avertisment despre Europa

Grupul de la Visegrad, avertisment despre Europa

Conducătorii ţărilor din Grupul de la Visegrad au avertizat, luni, împotriva apariţiei unor noi “linii de divizare” în Europa şi au lansat un apel de cooperare cu Turcia. Mai mult, reprezentanţii Ungariei, Poloniei, Republica Cehă şi Slovacia au adoptat o poziţie comună asupra eventualei ieşiri a Marii Britanii din UE, informează AFP, citat de Agerpres.

 Anunţul a concis cu declaraţia făcută de şeful Consiliului European, Donald Tusk, care a vorbit, după vizita la Bucureşti, despre riscul “real” al unei spargeri a Uniunii Europene.Tusk este aşteptat, marţi, la Praga, unde premierul Sobotka urmează să-i prezinte poziţia Grupului de la Visegrad, pe care îl prezidează în prezent. 

Principala preocupare a ţărilor din acest grup în acest dosar este suprimarea preconizată a beneficiilor sociale pentru muncitorii europeni care trăiesc în Marea Britanie. Dar un compromis se profilează în această problemă: măsura nu-i va afecta pe cei care se află deja acolo, potrivit lui Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere în Polonia), care s-a întâlnit săptămâna trecută cu premierul britanic David Cameron. 

În ceea ce priveşte criza migratorie, premierul ceh a declarat că UE “trebuie să ofere mai mult sprijin Bulgariei şi Macedoniei în protecţia frontierelor lor”. Conducătorii celor două ţări balcanice erau invitaţi şi ei la reuniune. 

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că ţara sa este “dispusă să furnizeze grăniceri şi alte resurse umane şi materiale ţărilor care sunt pregătite să construiască o a doua linie de apărare în sudul Ungariei“. 

Pe acelaşi subiect, premierul slovac Robert Fico a spus că este pesimist cu privire la posibilitatea unei acţiuni eficiente pentru a stopa afluxul de refugiaţi prin Turcia şi Grecia şi a evocat un ‘plan B’ vizând Bulgaria şi Macedonia, precum şi frontiera loc cu Grecia. 

Primul ministru polonez Beata Szydlo a indicat, la rândul său, că V4 este deschis creării unui corp de grăniceri europeni şi doreşte o aplicare rapidă a planului de acţiune UE-Turcia“.

Ţările Grupului de la Visegrad, a căror reuniune marca a 25-a aniversare a existenţei V4, au afirmat că UE trebuie să lase poarta deschisă aderării a noi membri.

 

 

Cele mai citite

Euro 2024: România, pe locul cinci după numărul de fani. Peste 92.000 de suporteri i-au susţinut pe tricolori la partidele din grupe

Presa germană a publicat o listă a ţărilor cu cea mai mare prezenţă a fanilor la Campionatul European din Germania. Turcii conduc lista, urmaţi...

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...

Atac la ambasada Israelului din Belgrad. Un ofiţer de poliţie rănit, iar atacatorul ucis

Un bărbat cu o arbaletă a rănit sâmbătă un poliţist sârb din dispozitivul de securitate al ambasadei Israelului la Belgrad. Polițistul rănit l-a împușcat...
Ultima oră
Pe aceeași temă