UPDATE 23.23: Partidul Popular (PP) a câştigat duminică alegerile parlamentare din Spania, în faţa Partidului socialist şi coaliţiei stângii radicale Unidos Podemos, care rămâne a treia forţă, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, informează Agerpres.
La 21.45 (19.45 GMT), după numărarea a mai mult de 60% din voturi, conservatorii câştigă alegerile cu 31,7% din sufragii şi 135 de locuri în parlament din cele 350. Dacă acest rezultat este confirmat, ei ar obţine zece locuri în plus faţă de ultimele alegeri. Pe locul doi s-a plasat Partidul socialist (PSOE), cu 90 de locuri şi circa 23,65% din voturi.
Coaliţia stângii radicale Unidos Podemos, care a fost anunţată pe locul doi de un exit-poll la 20.00 (18.00 GMT), se plasează a treia, cu 71 de locuri.
UPDATE duminică, 21.10: Partidul Popular conduce în alegerile din Spania, cu 28,5% din voturi, potrivit sondajelor, citate de Agerpres.
Astfel, Partidul Popular a obținut 28,5% din voturi, Unidos Podemos – 25,6%, Partidul Socialist – 22%.
Potrivit acestui exit-poll, difuzat de televiziunea de stat TVE, PP câştigă între 117 şi 121 de locuri în parlamentul de 350, faţă de 123 de locuri în decembrie, lipsit însă de cele 176 de locuri necesare pentru o majoritate absolută.
Unidos Podemos („Împreună putem”), o coaliţie condusă de partidul anti-austeritate Podemos, se plasează pe locul doi cu 91 până la 95 de locuri, depăşind partidul socialist PSOE vechi de 137 de ani ca principală forţă a stângii. Socialiştii obţin între 81 şi 85 de locuri. Cele două partide împreună ar putea obţine o majoritate absolută.
Liberalii Ciudadanos se plasează din nou pe al patrulea loc, repetând scorul din decembrie, cu 26 până la 30 de locuri, potrivit acestui exit-poll, adaugă Reuters
–––-
Duminică, spaniolii sunt chemați la urne, imediat după Brexit, ca să decidă dacă dreapta va rămâne la putere sau se va produce o schimbare, aşa cum solicită partidul antiausteritate Podemos, care se bucură o popularitate în creştere, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Treizeci şi şase de milioane de alegători sunt aşteptaţi la secţiile de votare de la 09:00 la 20:00 (ora locală; de la 07:00 la 18:00 GMT) pentru noile alegeri legislative, după numai şase luni de la un scrutin desfăşurat în 20 decembrie. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate în jurul orei 22:30.
În decembrie, spaniolii se pronunţaseră deja pentru o schimbare, sancţionând cele două mari partide care dau tonul pe scena politică a ţării de peste 30 de ani.
Citește și: BREXIT. Șeful Executivului din CATALONIA spune că, în același mod, e posibilă separarea de SPANIA
Partidul Popular, al premierului guvernului conservator Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută, obţinând 28,7% din sufragii, chiar dacă a ajuns primul la linia de sosire. El este în continuare favorit pentru aceste alegeri.
Partidul Socialist înregistrase cel mai slab rezultat din istoria sa, clasându-se pe poziţia a doua. A trebuit să cedeze locuri în parlament pentru două formaţiuni: Podemos şi Ciudadanos, de orientare liberală.
În ultimele şase luni, tinerii deputaţi veniţi în parlament au impus un suflu nou şi nimeni nu a dorit să învestească un nou guvern al lui Mariano Rajoy, a cărui formaţiune a fost implicată în numeroase scandaluri de corupţie.
Nici partidele adversare ale stângii – socialiştii şi Podemos – nu au reuşit să se înţeleagă pentru a încheia o alianţă care ar fi putut, cu sprijinul micilor partide regionale, naţionaliste şi separatiste, să formeze un alt guvern.
A patra economie a zonei euro este deci condusă de un guvern care nu poate să rezolve decât probleme curente şi nu are dreptul să angajeze nicio cheltuială sau reformă.
Regele Felipe al VI-lea a trebuit să convoace noi alegeri.
Unii alegători, dezamăgiţi de disputele dintre partide, ar putea să nu se mai ducă la urne, în timp ce pentru unii vacanţa a început deja.
Dacă mulţi vor prefera plaja în locul cabinelor de vot, Partidul Popular ar putea ieşi întărit pentru că în Spania absenteiştii sunt mai degrabă de stânga, potrivit institutelor de sondare.
Campania opune în special conservatorilor coaliţia Unidos Podemos, formată din Podemos şi partidul Izquierda Unida (stânga unită, ecologisto-comunistă), duel din care, de fapt, este îndepărtat Partidul Socialist.
Mariano Rajoy (61 de ani), la putere din 2011, i-a invitat pe alegătorii „moderaţi” să i se alăture pentru a bara calea „extremiştilor, populiştilor şi radicalilor” din Podemos.
„Nu este cel mai bun moment pentru experimente”, declarase el vineri, după anunţarea Brexit-ului. Rajoy şi-a concentrat campania pe necesitatea continuării reformelor, care ar păstra – potrivit lui – creşterea economică regăsită.
Din 2011, conservatorii au adoptat o reformă ultraliberală a Codului muncii şi au impus ţării o cură de austeritate draconică, dorită de Comisia Europeană şi care reduce ajutoarele pentru persoanele defavorizate.
Creşterea a atins 3,2% din PIB în 2015. Dar dacă şomajul a scăzut cu adevărat, el este totuşi de 21%. Inegalităţile sociale au crescut şi 22% dintre spanioli sunt ameninţaţi de sărăcie.
Podemos, de aceeaşi factură cu Syriza din Grecia, şi-a asumat de la crearea sa în 2014 rolul de purtător de cuvânt al celor care nu se mai simt reprezentaţi de o clasă politică estimată ca fiind prea coruptă sau îndepărtată de necazurile oamenilor.
Potrivit sondajelor, Unidos Podemos are şanse de a trece de pe locul al treilea pe al doilea, imediat după dreapta, depăşind Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), confruntat cu o criză de identitate.
Pe reţelele de socializare, susţinătorii acestora pledau sâmbătă seara pentru „Breyxit’, referindu-se la cel de-al doilea nume de familie al lui Mariano Rajoy, Brey.