Autoritățile egiptene au recuperat 168 de corpuri după naufragiul de miercuri al unui vas cu migranți în Mediterana, a indicat Ministerul Sănătății egiptean într-un comunicat duminică, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Un bilanț precedent consemnase 162 de corpuri recuperate. Circa 164 de persoane au fost salvate, indică guvernul egiptean.
Dar conform mărturiilor unor supraviețuitori, aproximativ 450 de migranți se aflau la bordul unui vas de pescuit, cu destinația Italia, atunci când acesta s-a răsturnat în largul portului Rosetta (nord).
Căutările continuau duminică în încercarea de a recupera alte corpuri, au declarat un oficial din Ministerul Sănătății egiptean și un responsabil dintr-o structură de securitate locală.
Guvernul de la Cairo s-a reunit sâmbătă de urgență pentru a discuta cu privire la „măsurile de securitate pentru combaterea acestui fenomen” de migrație, a precizat biroul premierului Sharif Ismail într-un comunicat.
Șeful executivului a cerut întărirea patrulelor în porturi unde descind migranții, precum „și pe plajele de pe coasta de nord”.
Migrația ilegală „a devenit ca o crimă organizată” care cere măsuri precum „coordonarea cu țările în cauză”, a indicat premierul egiptean.
Sharif Ismail a mai spus că un nou proiect de lege a fost trimis Parlamentului prevăzând „pedepse disuasive” pentru contrabandiști.
Ministrul de interne, Magdy Abdel Ghaffar, a spus la rândul său că autoritățile egiptene au împiedicat 110 tentative de trafic cu migranți în 2016. Circa 153 de proceduri judiciare sunt în curs vizând proprietari de ambarcațiuni și presupuși traficanți, potrivit acestuia.
Președintele Abdel Fattah al-Sissi a solicitat, de asemenea, autorităților responsabile pentru paza frontierelor să reevalueze procedura de control pentru a se „evita infiltrările în Egipt”, conform unui comunicat prezidențial emis sâmbătă.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), cei mai mulți supraviețuitori în urma naufragiului de miercuri sunt egipteni, dar există printre ei și sudanezi, eritreeni, sirieni și un migrant din Ethiopia.
Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR), plecările cu ambarcațiunile din Egipt reprezintă aproximativ 10% din sosirile în Europa. Aceste călătorii implică transferuri pe mare de multe ori extrem de periculoase pe vase în stare proastă.
UNHCR a indicat vineri că peste 4.600 de non-egipteni, în cea mai mare parte rezidenți din Sudan și Ethiopia, au fost arestați în acest an în timp ce încercau să plece pe mare de pe coasta de nord a Egiptului.
Mai mult de 300.000 de migranți au traversat Marea Mediterană în acest an pentru a ajunge în Europa și aproximativ 3.500 de oameni au murit sau au fost dați dispăruți, potrivit ONU.