1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO & FOTO. 11.09.2001-11.09.2014. 13 ani de la atentatele care au...

UPDATE. VIDEO & FOTO. 11.09.2001-11.09.2014. 13 ani de la atentatele care au schimbat lumea

UPDATE. Barack Obama, președintele SUA a ținut un moment de reculegere joi dimineaţa la Casa Albă, la 13 ani de la atacurile teroriste din 2001, primul dintre cele câteva evenimente organizate în cadrul comemorării foarte discrete din acest an, informează Mediafax.

Purtând un costum închis la culoare şi cravată albastră, preşedintele, însoţit de Prima Doamnă Michelle Obama şi vicepreşedintele Biden au respectat un moment de reculegere la 08.46 (15.46 ora României), ora la care primul avion de pasageri a lovit World Trade Center, relatează The Hill, în ediţia electronică.

Scurta ceremonie a fost prima din cele câteva evenimente la care va participa preşedintele joi. El este aşteptat ulterior la Pentagon, unde va susţine un discurs în care va detalia probabil strategia de combaterea a grupării Stat Islamic.

În cea de-a doua parte a după-amiezii, preşedintele şi Prima Doamnă vor participa la un eveniment în cadrul unui proiect al voluntarilor.

Ceremoniile organizate cu această ocazie la New York şi la Pentagon sunt rezervate supravieţuitorilor atacurilor şi familiilor victimelor. În cursul serii de joi, publicul va putea vizita Memorialul şi Muzeul dedicat atacurilor de la 11 septembrie 2001, acestea fiind deschise pentru prima dată cu această ocazie.

UPDATE.  Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, și Ministerul Afacerilor Interne își reafirmă solidaritatea cu familiile victimelor, cu poporul american şi cu toţi cei care, sub o formă sau alta, au avut ori au de suferit de pe urma atacurilor teroriste.

Pentru toate ţările democratice, data de 11 septembrie rămâne un reper major în istoria recentă a lumii. A fost momentul care a arătat că valorile democratice, drepturile, libertăţile şi principiile lumii nord-atlantice trebuie apărate cu totul altfel decât au fost până în 2001. A fost momentul care a demonstrat că siguranţa şi securitatea cetăţenilor depind nu doar de ceea ce se întâmplă în interiorul graniţelor, ci şi de evoluţiile din cele mai îndepărtate regiuni ale globului.

Din acest motiv, România s-a angajat cu toată determinarea în războiul împotriva terorismului. Prin structurile sale abilitate, ţara noastră a desfăşurat şi desfăşoară operaţiuni menite să combată şi să diminueze orice risc la adresa siguranţei naţionale. În cei 10 ani de apartenenţă NATO, România a contribuit direct şi consistent la lupta împotriva terorismului, manifestându-se ca un furnizor important de securitate în cadrul Organizaţiei. Alături de aliați, România a plătit un tribut de sânge pe fronturile din Irak și Afganistan, 26 dintre militarii români căzând la datorie în aceste teatre de operații. Jertfa eroilor militari români este cu atât mai elocventă cu cât valorile pentru care ei au luptat au privit securitatea și binele comun. De asemenea, România şi-a exprimat constant opţiunea activă în cadrul NATO în ceea ce priveşte efortul comun de garantare a păcii şi libertăţii cetăţenilor din statele Alianței Nord-Atlantice.

Mai ales în contextul actual, când instabilitatea se manifestă cu efecte dramatice în tot mai multe zone de pe glob, este extrem de important ca statele democratice să înţeleagă tot mai bine semnificaţiile zilei de 11 septembrie. Pacea, libertatea şi securitatea nu sunt ireversibile. Tocmai de aceea, lupta pentru apărarea acestor valori nu trebuie să fie trecută niciodată în plan secundar. După atacurile teroriste din 2001, România a suferit alături de întreaga lume, dar a şi învăţat o lecţie deosebit de importantă: stabilitatea şi securitatea se câştigă greu, dar se menţin şi mai greu. Iar România, ca orice stat NATO, este pregătită în orice moment să facă orice sacrificiu pentru apărarea cetăţenilor, pentru pace, libertate şi securitate.”, se arată într-un comunicat al MAI 

–-

11 septembrie 2014. 13 ani de la atacul teroriştilor asupra turnurilor gemene World Trade Center care avea să schimbe lumea. Tot ce se imagina despre atacurile teroriste avea să devină realitate. O realitate crudă care a băgat spaima în toată lumea. Atacurile au lovit în simbolurile economice şi militare ale Americii. După acea dată, Washingtonul s-a văzut nevoit să-şi revizuiască strategia militară pentru noul război cu un inamic nevăzut.

La 11 septembrie 2001, în Statele Unite au avut loc cele mai sângeroase atentate din istoria lumii.

19 terorişti, membri ai al-Qaeda, au deturnat patru avioane de pasageri pentru a ataca simbolurile economice, militare şi politice americane. Două avioane au lovit World Trade Center la New York, unul Pentagonul, iar cel de-al patrulea viza, probabil, Capitoliul sau Casa Albă. După intervenţia pasagerilor, ultimul avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Aproape 3.000 de oameni au murit în aceste atacuri. Astfel, ceea ce americanii credeau că nu este posibil s-a întâmplat: au fost atacaţi în propria ţară.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/d4f049818bbc565d64fba84060255029/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cum s-a întâmplat

Totul a început la New York, la ora locală 8:46 (15:46 ora României). Zborul numărul 11 al companiei American Airlines, cu 92 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a lovit turnul nordic al World Trade Center. După doar 17 minute, un al doilea avion, cu 65 de pasageri la bord, printre care şi cinci terorişti, a intrat în cel de-al doilea turn. Un alt avion, cu 64 de pasageri şi cinci terorişti la bord, a căzut peste clădirea Pentagonului. În scurt timp, o altă cursă, a cărei ţintă finală se presupune că ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbuşit în Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu teroriştii.În acest timp, la New York cădea primul turn de la World Trade Center. Nu peste mult timp îl urma al doilea, învăluind Manhattan-ul într-un apocaliptic nor de praf şi fum.

video: youtube.com

Osama bin Laden

Este un nume care dă frisoane şi acum, după doi ani de la moartea lui. Zece ani le-au trebuit investigatorilor să-l găsească şi să-l captureze, el fiind considerat creierul acestor atacuri. În luna mai 211, Osama  Bin Laden a fost ucis. Măsurile de securitate au devenit din ce în ce mai dure, însă nu suficiente pentru a preveni o nouă tragedie, tot în 11 septembrie, anul trecut. Un atac asupra consulatului din Benghazi (Libia) s-a soldat cu moartea ambasadorului american şi a altor trei agenţi.

Washingtonul a fost acuzat că a ignorat o serie de ameninţări teroriste. Ca să prevină astfel de acuzaţii şi, în final, de tragedii, administraţia americană a închis temporar, în luna august, 25 de reprezentanţe diplomatice din nordul Africii până în Orientul Mijlociu. A fost răspunsul la cea mai mare ameninţare teroristă de la 11 septembrie 2001 încoace.

video: youtube.com

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă