17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGaura din stratul de ozon a atins dimensiuni record

Gaura din stratul de ozon a atins dimensiuni record

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a crescut la o dimensiune record, însă această constatare nu poate semnala un trend, au declarat oamenii de știință chilieni citați de agenția Xinhua.

Practic, gaura din stratul de ozon acoperă o suprafață de 10 milioane de kilometri pătrați, mai mult decât dublu față de media obișnuită înregistrată în această perioadă a anului, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Santiago și Instituto Antártico Chileno (INACH).

Datele din această lună au fost, probabil, legate de temperaturile scăzute înregistrate în stratosferă în acest sezon și nu reprezintă în mod necesar o schimbare de trend, a precizat Raul Cordero, cercetător în cadrul institutului menționat.

Cordero împreună cu Alessandro Damiani au prezentat datele oferite de satelit cu privire la luna decembrie după ce au călătorit la Union Glacier Joint Scientific Polar Station amplasată 1.000 de kilometri de Polul Sud, potrivit Agerpres.

Epuizarea stratului de ozon este de obicei mai evidentă la altitudini mai mari, mai ales în Antarctica, în timpul primăverii din emisfera sudică.

Oamenii de știință speră că acordurile încheiate la recentul summit privind schimbările climatice desfășurat la Paris vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră permițând stratului de ozon să se refacă la mijlocul acestui secol, mai notează agenția Xinhua.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă