10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDodon, reacție la decizia Curții Constituționale pentru neutralitate: Plecăciune în fața unioniștilor

Dodon, reacție la decizia Curții Constituționale pentru neutralitate: Plecăciune în fața unioniștilor

Președintele moldovean Igor Dodon consideră că decizia Curții Constituționale privind neutralitatea Republicii Moldova lasă loc de interpretări politice și speculații, potrivit Independent.md. El spune că nu este pentru prima oară când actuala „componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor”.

Curtea Constituțională s-a pronunțat marți cu privire la interpretarea art.11 din Constituție referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, ca urmare a unei sesizări depuse la 26 mai 2014 de către un grup de deputați liberali.

"Curtea Constituțională a explicat pretențios (…) ceea ce și așa se știe: Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra", scrie Igor Dodon într-o reacție publicată pe pagina sa de Facebook. "Problema constă în formulările Curții care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Dar nu e prima dată când această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită", mai scrie Dodon.

Mai mult, acesta susține că a înțeles mesajul judecătorilor Curții, iar aceasta îl va face să acționeze "și mai hotărât pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova", potrivit Independent.md.

Curtea Constituţională de la Chișinău a pronunțat în 2 mai a.c., o hotărârea în care se arată că ”participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitatea, cum ar fi ONU, la operațiuni de menținere a păcii sau umanitare, nu contravine statutului de neutralitate prevăzut în Constituție”. 

Totodată, ”dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”. Decizia a fost luată ca urmare a unei sesizări depuse de către un grup de deputați ai Partidului Liberal din Moldova.

De asemenea, Curtea Constituțională (C.C) a stabilit că în cazul unei amenințări în adresa independenței naționale,  integrității teritoriale sau securității statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
Ultima oră
Pe aceeași temă