15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUnul din patru europeni fumează. România e la mijlocul clasamentului, pe locul...

Unul din patru europeni fumează. România e la mijlocul clasamentului, pe locul 13 din 28 de state membre UE

Aproape un sfert din populația Uniunii Europene (24%), cu vârsta de peste 15 ani,  este fumătoare, arată o statistică Eurostat. Cei mai mulți fumători sunt în Bulgaria (34,7%), iar cei mai puțini în Suedia (16,7%).

Potrivit Eurostat, 19,2% din populația UE cu vârsta peste 15 ani fumează zilnic, iar 4,7% fumează ocazional. În plus, 21,6% din europeni sunt expuși zilnic la fum de țigară, deși sunt nefumători.


Citește și: Românii fumează cele mai scumpe ţigări din Europa, raportat la puterea de cumpărare. Până şi în Marea Britanie şi în Elveţia e mai ieftin
În cifre absolute, în România sunt cele mai scumpe ţigări din regiune. Mai mult, un calcul realizat de „România liberă” scoate la iveală faptul că, raportat la puterea de cumpărare, pe piaţa românească sunt cele mai scumpe ţigări din toată Europa.

La capitolul fumat, România ocupă locul 13 din 28, cu Bulgaria pe primul loc la numărul de fumători (34,7%), urmată de Grecia (32,6%), Austria (30%), Slovacia (29,6%) și Letonia (29,5%). La polul opus, cei mai puțini fumători sunt în Suedia (16,7%), Marea Britanie (17,2%), Finlanda (19,3%), Luxemburg (20,4%), Danemarca (20,9%) și Germania (21,7%).

România urcă în top, însă, când vine vorba despre fumatul în rândul bărbaților și fumatul pasiv. Astfel, 27,3% din bărbații români fumează, situându-se pe locul doi la acest capitol, în urma Lituaniei (40,3%) și în fața Ciprului, Letoniei și Estoniei.

De asemenea, România e pe locul 4 la numărul de fumători pasivi (37,6% din populația cu vârsta de peste 15 ani fiind expusă la fumul de țigară), în urma Greciei (64,2%), Croației (44,7%) și Bulgariei (40,5%).

 

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă