5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialSălcii pentru protejarea unui drum de viscol, distruse de agricultori. Paguba de...

Sălcii pentru protejarea unui drum de viscol, distruse de agricultori. Paguba de 400.000 de lei

Sălciile plantate de autoritățile din Arad în rumă cu un an pe marginea unui drum intens circulat din județ au fost distruse de agricultori în timpul lucrărilor agricole. Acestea au fost fie tăiate, fie stropite cu erbicide, 80% din investiție fiind distrusă.

Potrivit Mediafax, Consiliul Județean Arad a depus plângere la poliție în legătură cu aceste fapte.

Administratorul public al judeţului Arad, Cristian Drăgan, a declarat că 80 la sută din sălciile plantate în decembrie 2013 pe marginea unui drum intens circulat pentru a proteja şoseaua de zăpada viscolită au fost distruse în timpul lucrărilor agricole.

”În timpul lucrărilor agricole care au avut în 2014, sălciile au fost călcate de utilaje sau erbicidate. Au fost compromise 80 la sută din plante, ceea ce înseamnă o pagubă de 400.000 de lei pentru Consiliul Judeţean, care a investit 500.000 de lei în acest program”, a declarat Drăgan.

El a precizat că a fost depusă o plângere la Poliţie, prin care se cere identificarea proprietarilor terenurilor arabile pe marginea cărora erau plantaţi butaşii.

”Sperăm să recuperăm această pagubă importantă, iar la primăvară să putem replanta sălciile pe marginea drumului”, a mai spus Drăgan.

Conducerea CJ Arad anunţa, în decembrie 2013, că a plantat sălcii energetice pe o distanţă de 20 de kilometri pe marginea drumului judeţean Semlac-Şeintin-Nădlac, scopul fiind atât crearea unei “perdele” de protecţie împotriva zăpezii viscolite, cât şi valorificarea lemnului.

Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, spunea la vremea respectivă că plantarea sălciilor pe marginea drumurilor reprezintă o premieră naţională.

“Creşterea salciei energetice are loc într-un ritm foarte rapid, ceea ce o face profitabilă. De la butaşii plataţi acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o înălţime de aproximativ şapte metri în doi ani, când va fi recoltată. Din calculele făcute reiese că din prima recoltă ne putem amortiza investiţia”, declara Ioţcu.

Specia de salcie a fost adusă din Suedia, iar autorităţile judeţene spuneau că lemnul rezultat are mare căutare pe piaţă, pentru că are o putere calorică similară cu a gazului sau a cărbunelui. O tonă de lemn ar costa circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obţine, în medie, 40 de tone, mai scrie Mediafax.

Pe cei 20 de kilometri de drum unde a fost creată prima ”perdea” de protecţie, suprafaţa plantată e de 76 de hectare, ceea ce înseamnă că s-ar fi putut produce 3.000 de tone de lemn, care ar fi valorat 150.000 de euro, investiţia putând fi recuperată după prima recoltă dacă plantele nu erau distruse.

Autorităţile intenţionează să continue programul şi pe alte drumuri intens circulate, precum Arad-Şiria, Arad-Frumuşeni-Lipova şi Sâmbăteni (DN7) – Ghioroc. 

Cele mai citite

De ce ciubărul este alegerea ideală pentru serile reci și cum te ajută să te relaxezi?

Ciubărul este o opțiune din ce în ce mai populară pentru relaxarea acasă, în special în sezonul rece, oferindu-ți o experiență de relaxare completă...

Acțiunile Tesla explodează, urcând capitalizarea companiei la peste 1 trilion de dolari

Tesla înregistrează un avans spectaculos al acțiunilor, cu o creștere de peste 8% doar astăzi, depășind pragul de 1 trilion de dolari la capitalizarea...

Avertisment ANPC: Atenție la produsele de post! Ce trebuie să verificați, înainte de a cumpăra

Directorul ANPC recomandă ca toate produsele să fie achiziționate doar din locuri amenajate și autorizate Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează...
Ultima oră
Pe aceeași temă