Între 17 iulie și 24 august, activitatea meteorilor este foarte mare și se poate observa cu ochiul liber, prin fenomenul numit Perseide. În România, maximul va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august, cea mai bună perioadă de observat fiind după miezul nopții până dimineață, într-un loc cât mai întunecat.
Fenomenul numit Perseide nu este tocmai o ploaie de stele, cum majoritatea o numesc, deoarece maximum de meteori care pot fi observați va fi de 100 pe oră în zonele de munte, mai puțin aglomerate, și de 20-30 în orașele mari, iar la o adevărată ploaie de stele numărul poate trece de mii. Totuși, anul acesta, pasionații vor avea parte de o situație rară.
Anul acesta fenomenul va fi mai intens ca niciodată. Datorită intensității luminii stelelor din acest an, meteoriții care intră în atmosfera Pământului vor putea fi văzuți mult mai intens. Următoarea astfel de perioadă fiind abia peste 96 de ani.
Totuși, specialiștii de la Obsevatorul Astronomic din București afirmă faptul că lumina Lunii va strica puțin observațiile, pentru că Perseidele vin după faza de Lună plină. Totuși, cel mai bine se vor putea vedea în locurile mai întunecate și mai puțin aglomerate, în locurile cu cer curat, fără a avea nevoie de un instrument special de observat.
În București, cei interesați de o seară de observații astronomice și stele căzătoare vor avea ca punct de întâlnire parcarea Bibliotecii Naționale din Bulevardul Unirii, Nr. 22. Observațiile vor fi făcute din apropierea localității Fundulea, iar costul deplasării este de 55 lei/ persoană, conform descoperă.ro, deși participanții trebuie să vină cu propriile mașini.
Se recomandă îmbrăcăminte groasă și lanterne cu lumină cât mai slabă. De asemenea, pentru a vedea în profunzime fenomenul, ochiul uman trebuie să privească cerul pentru o perioadă de 30 de minute astfel încât să perceapă ideea de stele căzătoare.
Superstiții și curiozități
În Asia, ideea de stele căzătoare este un semn rău, care ar putea prezice moarte, război sau pierderea unei persoane apropiate, în vreme ce în Grecia Antică erau percepute ca sufletele oamenilor. În România, este văzută ca un semn de bine, care duce la îndeplinirea unei dorințe.