Festivalul scrumbiei, expoziții de flori de mină sau de ouă încondeiate, coacerea celui mai mare cozonac sunt doar câteva dintre evenimentele găzduite de Capitală, sâmbătă și duminică, informează Agerpres.
* La Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" se va desfășura, sâmbătă și duminică, evenimentul cultural "Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii". Programul cuprinde muzică, dans și poezie, la eveniment fiind invitați ansamblul folcloric Dunărica — Năsturelul (Teleorman), grupul folcloric Fluierașii de la Dobrotești (Teleorman), ansamblul folcloric Miorița — Cornățelu (Dâmbovița), corul Canticum, interpreții de muzică populară Doina Lavric, Gheorghița Nicolae, Narcisa Băleanu, Anuța Arghiroi, Andra Matei, Adriana Deaconu, Florin Pârlan, Traian Frâncu. Prezintă actorul Alexandru Nicolae Mihai.
De asemenea, în cadrul muzeului, la "Târgul de Florii", deschis între orele 9,00 — 19,00, vizitatorii se vor putea întâlni cu meșterii populari și producătorii de preparate din gastronomia tradițională și produse bio, vor putea participa la ateliere interactive de încondeiere a ouălor.
În cadrul unui dialog al civilizațiilor, vizitatorii sunt invitați să descopere spiritul Indiei luând parte la un atelier de dans clasic și un spectacol oferit cu sprijinul Centrului Cultural "Rabindranath Tagore".
În ziua de Florii, toți cei care poartă nume de flori au acces gratuit la Muzeul Satului.
* Flori de mină în culori și forme diferite sunt expuse la Muzeul Național de Geologie, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului "Târg de Florii". O multitudine de colecții de minerale, bijuterii, pietre prețioase și semiprețioase sau obiecte de decor din cristale sunt prezentate de cei peste 30 de expozanți participanți, iar punctul de atracție îl constituie geodele de ametist și citrin. Alte eșantioane din diferite zone ale tării, cu valoare estetică sau științifică deosebită, sunt prezentate publicului vizitator de specialiști ai Institutului Geologic al României.
* Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat sunt oferite celor interesați la "Târgul de Florii", care are loc în perioada 7 — 9 aprilie la Muzeul Național al Țăranului Român. Potrivit organizatorilor, timp de trei zile, bucureștenii au ocazia să îi cunoască și să stea de vorbă cu meșterii care se ocupă de încondeieri, țesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari. Vizitatorii pot găsi la târg, pe lângă cozonaci și plăcinte, și dulciuri din Teleorman, turtă dulce de Harghita, miere de albine, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă și dulceață.
* Bucureștenii pot cumpăra, în acest weekend, produse tradiționale atestate la nivel național și european de la "Târgul de Florii" organizat în curtea Ministerului Agriculturii în parteneriat cu Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale din România.
Vizitatorii târgului sunt invitați să descopere gustul bucatelor din diferite regiuni ale României, al produselor din lapte (brânză, smântână, cașcaval, telemea, brânză de burduf în coajă de brad și în membrană naturală, caș) sau din carne (cârnați de porc sau oaie, slănină afumată, caltaboș, jumări, cârnați de casă, sloi de oaie, drob de porc, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, patricieni din carne de oaie afumați, mușchi afumat etc.), al produselor din pește (salată icre crap sau știucă, batog sau pastramă, macrou afumat la rece, sardeluțe, păstrăv afumat în cobză de brad Doftana etc.), al produselor de panificație și patiserie (cozonac Domnesc, pită coaptă pe vatră etc.) al siropurilor, gemurilor sau dulcețurilor de fructe, gama de dulcețuri 'Topoloveana', uleiuri aromate, cosmetice naturale și altele. De asemenea, la eveniment sunt prezenți producători de fructe și mai ales de legume de sezon, de miere și produse ale stupului (polen, faguri, propolis), producători de țuică și vin.
* Amatorii de pește sunt așteptați în weekend în Parcul Național la "Tradiții de Florii și Ospăț cu Scrumbii", cel mai mare festival de profil din Capitală. Scrumbia, dar și un cozonac de 40 de kilograme, plus o pască de 25 de kilograme vor fi "vedetele" festivalului.
La festival se vor găsi și preparate inedite — paella cu fructe de mare, frigărui de creveți, calamari, raci, tentacule de caracatiță, raci, rechin, pește spadă și scoici.Pe lângă preparatele gătite la fața locului, vor mai fi și zacuscă de pește, pește în saramură sau afumat. Nu vor lipsi produsele de post, dar și dulciuri, brânzeturi, afumături, pâine de casă și plăcinte, precum și decorațiuni și articole de artizanat. Sâmbătă se vor pregăti cozonacul uriaș și pasca.