Expoziţia „Linii”, care cuprinde câteva zeci de desene realizate de Adrian Păunescu, a fost vernisată luni seară la Galeria Simeza din Bucureşti, în prezenţa fiului poetului, Andrei, la eveniment participând şi Victor Socaciu, Toni Greblă, Corina Drăgotescu şi Florian Bichir, potrivit Mediafax.
Andrei Păunescu a fost amfitrionul evenimentului, printre cei prezenţi la vernisaj numărându-se senatorul Toni Greblă, deputatul Victor Socaciu, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, jurnaliştii Corina Drăgotescu şi Florian Bichir, Radu Pietreanu, cunoscut pentru activitatea sa în grupul „Vacanţa Mare”, şi Cornel Diaconu, regizorul filmului „Cenaclul Flacăra”. La manifestare au fost prezente şi câteva persoane care l-au cunoscut pe Adrian Păunescu.
Expoziţia „Linii” a fost organizată de Violina Crăcană, care a fost asistenta lui Adrian Păunescu şi a scris o carte, denumită „Cu şi despre Adrian Păunescu”, publicată în 2007, de altfel anul în care poetul a început să deseneze.
În cadrul unui interviu din această carte, întrebat de ce s-a apucat de desen, Adrian Păunescu a răspuns: „Uneori dreptei mele i se face lehamite să scrie şi atunci desenează”. Această afirmaţie a lui Adrian Păunescu a fost citită în cadrul evenimentului de la Galeria Simeza de către fiul poetului, Andrei.
Expoziţia „Linii” cuprinde câteva zeci de desene, toate reprezentând figuri umane.
În cadrul manifestării, artista plastică Octavia Ţarălungă a mărturisit că nu i-a venit să creadă că Adrian Păunescu a putut să realizeze asemenea desene, aşa că ea a scris o poezie pentru vernisaj, care se numeşte „La expoziţia leului”.
„Probabil nu i-au mai ajuns cuvintele să descrie această realitate, care îl consuma foarte mult”, a declarat, la rândul său, jurnalista Corina Drăgotescu. Ea a mai spus că îl recunoaşte în desene pe Adrian Păunescu şi „tot zbuciumul lui din ultimii ani”.
La rândul său, Victor Socaciu a spus că nu a ştiut că Adrian Păunescu, alături de care a crescut şi care i-a dat posibilitatea să crească, „desenează şi o face atât de frumos”. „Probabil toate (desenele reprezentând figuri umane, nr.) au plecat din iubirea lui faţă de semeni”, a afirmat Victor Socaciu, adăugând că vrea să îi transmită un salut „Boss-ului”, aşa cum îl numeau pe Adrian Păunescu cei din Cenaclul Flacăra.
„Vom duce mai departe, atât cât putem fiecare, aspiraţiile sale (…) Andrei, du mai departe ce a făcut tatăl tău. Voi sta la dreapta ta, pentru că l-am iubit pe Adrian Păunescu”, a mai spus Socaciu.
Pe de altă parte, regizorul Cornel Diaconu a spus că la Slatina o să aibă loc în acest an prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film şi Teatru pentru Copii – Dream Fest, iar umul din desenele lui Adrian Păunescu va constitui imaginea festivalului.
La rândul său, Radu Pietreanu a spus că Adrian Păunescu a fost „o lumină care a ţinut întunericul departe”, menţionând că se referă la întunericul „inculturii, al pierderii de neam, de origini, al dezrădăcinării”.
Expoziţia „Linii’, purtând semnătura lui Adrian Păunescu (1943 – 2010) – care, în ultimii săi ani de viaţă, a început să deseneze – cuprinde circa 80 de desene. Poetul şi-a intitulat seria de desene „Linii” şi le-a publicat în revista sa, Flacăra.
Expoziţia va fi deschisă la Galeria Simeza până pe 18 ianuarie.
Adrian Păunescu – născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist şi om politic. Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. Adrian Păunescu a murit la începutul lunii noiembrie 2010.