În australia a fost demarată o anchetă de proporții după ce s-a constatat că mai multe vinuri, în valoare de peste 5 milioane de dolari australieni (3,7 milioane de dolari americani), au dispărut dintr-o colecţie, transmite Agerpres.
Încă nu se poate preciza dacă este vorba de „cel mai mare furt de vin” din istoria Australiei, însă o purtătoare de cuvânt a precizat că numărul de sticle dispărute şi vechimea acestora fac din acest incident – survenit în regiunea Hunter (statul australian New South Wales) – unul dintre cele mai scumpe furturi din istoria ţării.
Zeci de colecţii de vinuri valoroase erau păstrate, conform unui acord, de către societatea Wine Investment Services, care a intrat sub administrare judiciară în 2013. Vinurile nu au fost predate lichidatorilor, iar în prezent lipsesc.
„Este vorba de mai multe colecţii ale unor persoane private. Societatea de investiţii le păstra în numele acestora. Circa 300 de clienţi sunt afectaţi”, a oferit explicaţii purtătoarea de cuvânt a poliţiei pentru DPA.
„În acest stadiu (al anchetei), nu se ştie cât de multe sticle au fost furate – ar putea fi sute sau chiar mii. Printre acestea se află o sticlă de Grange 1951, a cărei valoare ar putea ajunge la 40.000 de dolari”, a adăugat ea.
În 2013, peste 60.000 de sticle de vin, în valoare de o jumătate de milion de dolari, au fost furate din două camioane în timp ce se aflau în tranzit în apropierea oraşului Sydney.
Australia este una dintre primele 10 ţări producătoare de vin din lume, iar în 2015 peste 750 de milioane de litri de vin a fost exportaţi, cea mai mare parte în Statele Unite şi Regatul Unit.