0.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe soartă pregătesc parlamentarii câinilor vagabonzi

Ce soartă pregătesc parlamentarii câinilor vagabonzi

Câinii fără stăpân din România ar putea fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi în termen de 14 zile, potrivit unui act normativ care va fi dezbătut săptămâna aceasta în Parlament.

Cifrele arată că numai în Bucureşti ar fi acum 50.000 de câini maidanezi, la care se adaugă încă 250.000 în judeţele din jurul Capitalei, după cum ne-a spus Robert Lorentz, director al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. Efectul acestei situaţii e că, anual, în Capitală, sunt muşcaţi de câini cel puţin 10.000 de oameni.

Adopţii internaţionale pentru maidanezi

Camera Deputaţilor va dezbate un proiect de modificare a Legii 9 din 2008. De data asta, eutanasierea ar putea fi posibilă, dacă un câine, aflat în adăpostul autorităţilor locale, nu e adoptat în termen de cel mult 14 zile. Dar mai sunt şi alte noutăţi legislative, după cum ni le-a descris deputatul Cornel Pieptea, membru al Comisiei pentru Administraţie Publică din Camera Deputaţilor.

Câinii adoptaţi vor avea câte un microcip, cu informaţii atât despre starea lor de sănătate, cât şi despre stăpân.

Cel care adoptă un câine trebuie să facă dovada că are salariul minim pe economie, fiind astfel capabil să îngrijească patrupedul.

Reglementarea adopţiilor internaţionale pentru maidanezi.

Câini pentru export

Adopţia internaţională de câini se practică în realitate de câţiva ani, după cum ne-a spus Delia Pârvu, de la Grupul de Iniţiativă pentru Animale. „Lunar, plasăm între 10 şi 20 de câini în străinătate”, ne-a spus interlocutoarea noastră. Pentru a ieşi din ţară, câinele are nevoie de paşaport, obţinut de la orice cabinet veterinar. Documentul trebuie însoţit de un aviz de sănătate, dar şi de certificarea faptului că animalul a fost sterilizat şi a beneficiat de un vaccin polivalent, plus unul antirabic.
În perioada 2005-2008 au fost adoptaţi, cu acte, de către persoanele fizice, 5.700 de câini.

Cele mai citite

Economia Germaniei, în declin pentru al doilea an consecutiv: Prognoze îngrijorătoare pentru 2025

Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu o scădere economică de 0,2% pe parcursul anului 2024, conform datelor publicate de Oficiul...

Noua valoare a IRCC aduce economii pentru românii cu credite ipotecare

Începând cu 1 ianuarie 2025, românii care au credite ipotecare cu dobândă variabilă beneficiază de rate lunare mai mici, odată cu scăderea IRCC. Banca Națională...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă