13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCaz revoltător. Tânără bolnavă de scleroză multiplă acuză că i se va...

Caz revoltător. Tânără bolnavă de scleroză multiplă acuză că i se va lua pensia, pentru că a primit 230 lei după ce a publicat poezii. Explicația Ministerului Muncii

UPDATE 17.15: Ministerul Muncii anunţă că pensia de invaliditate a tinerei bolnave de scleroză multiplă care a încasat 230 lei, după ce a publicat un volum de poezii a fost suspendată pentru o lună, precizând că femeia ar fi putut opta pentru pierderea temporară a capacităţii de muncă.

Ministerul susţine că vineri au fost demarate verificări, urmând ca luni să primească un raport final de la Casa de Pensii Suceava privind acest caz.

"Din primele date rezultă că doamnă încasează prestaţie pentru handicap (pe de o parte) şi pensie de invalid (pe de altă parte), aceasta din urmă ca urmare a pierderii totale a capacităţii de muncă. În acest din urmă caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie să obţii venituri, scrie în lege.

Legea prevede şi pierdere temporară a capacităţii de muncă, situaţie în care ai voie să munceşti parţial, dar dumneaei nu se încadreaza în această categorie. Doar pentru luna în care a obţinut venituri, aşa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate. Prestaţia pentru handicap nu este condiţionată de a munci, iar aceasta nu i-a fost afectată", explică Ministerul Muncii.


Ioana Florescu, cunoscută în lumea literară ca Maricia Belearta Mononoke, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, acuză că va rămâne fără pensia de invaliditate, pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii.

„În 2014 am început să iau pensia de handicap, care iniţial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în faţă şi anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze.

Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puţin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat şi anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună. Eu cred că absolut nimeni nu citeşte scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie şi generalişti acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică”, a declarat Maricica Belearta Mononoke pentru Mediafax.

Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate.

„Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înţeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei”, a mai afirmat Ioana Florescu.

Surse ministeriale au precizat pentru Mediafax că cei 520 lei reprezintă pensia de invaliditate, după ce a fost declarată, la cerere, inaptă de muncă. Sursele citate susţin că au fost demarate verificări la direcţiile de specialitate pentru a se stabili concret care este situaţia femeii.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă