5 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCand natura ne da lectii

Cand natura ne da lectii

Circulația speciilor (organisme microscopice, plante, animale) a fost întotdeauna parte a vieții terestre, dar la un nivel relativ redus. Oamenii au amplificat deplasarea organismelor, mutând specii dintr-un continent în altul. Creșterea comerțului la nivel global și dezvoltarea tehnologică au condus la intensificarea circulației și introducerea de specii în mod intenționat sau accidental în zone unde acestea nu existau. Unele din aceste specii nou introduse au devenit invazive, înmulţindu-se şi ocupând noi teritorii, adeseori cu rezultate dezastruoase pentru mediu și biodiversitate. Conform specialiştilor, aproximativ 40% din animalele dispărute în ultimii 400 de ani au fost conduse spre extincție de specii invazive.

 Administrator al ariei protejate Lunca Siretului Inferior, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice din Focșani a conceput în 2015 un plan de acțiune pentru managementul participativ al speciilor de arbori invazivi Amorpha fruticosa (salcâm pitic sau amorfă) și Ailanthus altissima (cenușer sau fals oțetar) din acest sit de importanţă europeană. Realizat într-un proiect finanțat prin schema de granturi SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, planul de acțiune are ca scop ghidarea acțiunilor necesare prevenirii introducerii și răspândirii acestor specii în situl Natura 2000 Lunca Siretului Inferior prin implicarea comunităţilor locale, autorităţilor şi organizaţiilor neguvernamentale.

Salcâmul pitic și cenușerul, specii care vin din America de Nord şi respectiv din Asia, sunt printre cele mai periculoase 100 specii invazive din Europa (http://www.europe-aliens.org/). Caracterul invaziv al acestor arbori este dat de faptul că pot creşte aproape oriunde, produc o cantitate foarte mare de seminţe şi elimină  plantele din vecinătatea lor, umbrindu-le rapid şi uscându-le cu ajutorul unor substanţe toxice secretate. Astfel, prezența celor două specii de plante invazive în aria protejată Lunca Siretului Inferior reprezintă o amenințare la adresa biodiversității locale, fiind necesare măsuri de stopare a extinderii, urmate de activități de diminuare a efectivelor instalate.

Pâlcuri mari de cenuşer au fost identificate pe raza comunelor Pufești, Nicorești, Cosmești, Movileni şi Nămoloasa, dar este prezent cu exemplare puţine în toate localităţile riverane Siretului. În primă fază, specia se instalează în gospodăriile părăsite sau neîngrijite şi de-a lungul drumurilor, după care ocupă rapid alte zone. Cenuşerul nu are nici o utilizare practică şi nici nu este consumat de animale, din cauza substanţelor toxice secretate. Din păcate, această specie este folosită frecvent în scop ornamental, astfel că fără să ne dăm seama condamnăm la dispariţie arborii autohtoni. Salcâmul pitic, specie iubitoare de umiditate, este întâlnit pe malurile Siretului, dar şi al bălților, canalelor, pâraielor. Această specie se dezvoltă atât de rapid încât elimină în 2-3 ani orice altă plantă.

Eliminarea totală a celor două specii invazive din Lunca Siretului Inferior nu este posibilă, dar invazia poate fi controlată eficient prin măsuri relativ simple, cum ar fi descurajarea utilizării lor ca specii ornamentale, controlul mecanic sau chimic. Aceste măsuri au fost incluse în prezentul plan de acțiune, care are rolul de a preveni noi invazii, de a încetini răspândirea din zonele infestate și de a reduce impactul negativ asupra biodiversității şi economiei locale. Planul de acţiune respectă cerințele europene și va fi utilizat de administratorul ariei protejate Lunca Siretului Inferior, autoritățile locale, autoritățile silvice, administratorii resurselor de apă, administratorii de drumuri, dar și de proprietarii de terenuri agricole și forestiere, agropensiuni și pensiuni, locuitori din situl Natura 2000 Lunca Siretului Inferior. El poate servi ca exemplu de bună practică pentru alți administratori de arii protejate, putând fi consultat pe site-ul proiectului.

Ce sunt speciile invazive?

O specie este nativă sau indigenă într-un areal dacă a apărut şi s-a răspândit fără intervenţia omului. Zona de răspândire a unui organism (arealul) este determinată de o serie de factori cum ar fi climatul, geologia, solurile, hidrologia, interacțiunile biologice și dispersia naturală.

O specie este considerată exotică (străină, alogenă, non-indigenă, non-nativă) atunci când este introdusă de oameni în mod intenționat sau accidental în locații în afara ariei sale de răspândire nativă sau naturală. Dacă se poate înmulţi singură după introducere devine invazivă (de exemplu, o specie poate fi adusă iniţial ca plantă ornamentală, specie exotică, dar fiindcă găseşte condiţii favorabile se răspândeşte singură în noul areal devenind specie exotică invazivă). Nu toate speciile aduse sunt invazive. De exemplu, un peruş adus în România poate scăpa din colivie (specie exotică), dar nu se poate înmulţi (nu poate deveni specie invazivă) deoarece nu supravieţuieşte iernii.

Despre situl Natura 2000 Lunca Siretului Inferior

Lunca Siretului Inferior a fost desemnată în anul 2007 sit de interes comunitar (SCI0162) şi de zonă de protecţie specială avifaunistă (SPA0071), parte a reţelei europene Natura 2000. Siturile Natura 2000 promoveză dezvoltarea comunităţilor locale ţinând seama şi de nevoile speciilor şi habitatelor protejate. 

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Statele Unite inaugurează o nouă bază antirachetă în Polonia, consolidând alianța cu NATO

Miercuri, Statele Unite inaugurează o nouă bază de apărare antirachetă în Redzikowo, Polonia, lângă coasta Mării Baltice. Proiectul, lansat în anii 2000, reprezintă un...

Trump creează pentru Elon Musk o entitate, în afara limitelor guvernamentale

Donald Trump a precizat că departamentul nou creat va oferi sfaturi și îndrumări, din afara Guvernului Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă