5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialZeci de poliţişti constănţeni au fost închişi, noaptea, în biserici. Sindicatul Europol:...

Zeci de poliţişti constănţeni au fost închişi, noaptea, în biserici. Sindicatul Europol: Viaţa agenţilor a fost pusă în pericol inutil

Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol a acuzat condutiicerea Poliţiei Municipiului Constanţa că a pus în pericol viaţa a zeci de ofiţeri, în urma unei misiuni desfăşurate în noaptea de 23 spre 24 ianuarie. Zeci de agenţi au fost obligaţi să stea, singuri, în biserici, pentru prevenirea furturilor, după ce mai multe lăcaşuri de cult au fost sparte de hoţi.

Sindicatul susţine că dispozitivele au fost constituite în aşa fel încât au existat poliţişti atât în interiorul clădirilor vizate, cât şi în exteriorul acestora.

Într-un comunicat de presă, Europol arată că două biserici din municipiul Constanţa au fost sparte de hoţi în ultima perioadă. „Şi de ce nu ar fi nişte ţinte ale hoţilor, din moment ce bisericile sunt, probabil, singurele instituţii care, în mod ciudat, nu trebuie să respecte Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor – republicată, în sensul că nu îşi asigură bunurile cu agenţi de pază”, susţin reprezentanţii Europol.

Ei acuză că şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, comisarul şef Tudorel Dogaru, a compus un plan de acţiune, dispunând ca, în intervalul 22.00 – 07.00, agenţi de la toate secţiile de poliţie, atât de la ordine publică, cât şi de la investigaţii criminale, să fie repartizaţi câte unul în fiecare lăcaş de cult de pe raza municipiului Constanţa. „Vorbim de aproximativ 50 de lăcaşe de cult în care a fost închis, la propriu, câte un poliţist. Doar el şi Dumnezeu, într-o comuniune ce a durat nouă ore, timp în care a avut ocazia unică de a fi în dialog cu divinitatea. Cu excepţia Secţiei 2 Poliţie, unde colegii au sesizat reprezentanţii filialei Constanţa a Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, şi unde au fost planificaţi câte doi poliţişti, la toate celelalte secţii, poliţiştii au fost carne de tun”, se precizează în comunicatul sindicatului.

Europol susţine că aceasta este situaţie în care viaţa a peste 30 de poliţişti a fost pusă în pericol, la nici o lună de la tragicul eveniment în care şeful Postului de Poliţie Vişeul de Jos a fost omorât, singur fiind în biroul său. „Este inadmisibil să planifici câte un poliţist în serviciu, să îl închizi într-o biserică, şi să aştepte ca hoţii să dea buzna peste el.

Totuşi ne întrebăm ce ar fi făcut în situaţia în care ar fi intrat cinci persoane peste el, sau dacă i s-ar fi făcut rău pe perioada celor nouă ore, sau dacă ar fi fost luat prin surprindere de spărgători. Pentru toate aceste riscuri, comisarul şef Tudorel (Dogaru – n.r.), şeful Poliţiei Constanţa va trebui să răspundă în faţa conducerii IGPR şi a Corpului de Control al Ministrului, pentru că organizaţia noastră a sesizat cele două instituţii pentru nerespectarea legislaţiei privind programul de lucru, a modului de planificare în serviciu, dar şi a managementului defectuos”, se mai arată în comunicatul Europol.

Referitor la această situaţie, Poliţia Judeţeană Constanţa arată că în noaptea de 23 ianuarie, Poliţia Municipiului Constanţa a desfăşurat activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea furturilor, sens în care au fost angrenate efective cu atribuţii în domeniu. „Dispozitivele au fost constituite în aşa fel încât au existat poliţişti atât în interiorul clădirilor vizate, cât şi în exteriorul acestora, pentru a exista posibilitatea unei reacţii prompte, proporţionale şi eficiente, în situaţia în care ar fi fost depistate persoane bănuite de comiterea infracţiunii de furt”, arată conducerea IPJ Constanţa. Aceasta spune că astfel de activităţi sunt organizate periodic, având ca principal criteriu situaţia operativă, fără a avea drept scop paza anumitor obiective.

De asemenea, şi Arhiepiscopia Tomisului a comentat situaţia, precizând că a decis să nu mai lase bani, peste noapte, în bisericile constănţene. „Urmare a situaţiei generate de spargerea a patru biserici din municipiul Constanţa de către autori încă necunoscuţi, Arhiepiscopia Tomisului a decis ca, de acum înainte, fiecare parohie să gestioneze valorile băneşti astfel încât să nu mai rămână sume de bani peste noapte în biserici. Aşadar, în fiecare zi, după încheierea activităţii bisericeşti, preoţii vor centraliza donaţiile făcute şi le vor depune în locuri sigure (conturi în bănci, seifuri etc.)”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Cele mai citite

China extinde subvențiile pentru consum, incluzând și smartphone-uri și ceasuri inteligente

China va extinde în 2025 programul național de subvenții pentru consum, incluzând pe listă și telefoanele mobile inteligente, tabletele și ceasurile inteligente, alături de...

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a anulat toate deplasările externe

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a anulat toate deplasările externe planificate pentru primele două săptămâni din ianuarie, după ce a fost diagnosticată...

Ministerul Finanțelor va împrumuta de la bănci 5,77 miliarde de lei în ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor a anunțat că, în luna ianuarie 2025, va organiza împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei. La această...
Ultima oră
Pe aceeași temă