Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a intervenit în cazul medicului ortoped Gheorghe Burnei, explicând faptul că nu ar exista nicio sesizare la Colegiul Medicilor din România împotriva chirurgului acuzat de malpraxis şi de luare de mită, iar, în acest caz, doctorul fie are doar o problemă de corupţie, fie există o problemă gravă de sistem şi de încredere în instituţii-cheie.
“De frica oamenilor de a vorbi, de asta mi-e groază, uite câți și câtă vreme au tăcut”, îmi scrie cineva în această dimineață pe facebook.
„Nu te băga, că nu te pricepi la medicină. Cine ești tu să-ți dai cu părerea dacă un medic a operat bine sau nu? Asta am tot auzit în ultimul an, inclusiv de la colegi jurnaliști", ne spune Luiza Vasiliu, autoarea investigației de mai jos.Colegii și prietenii Luizei Vasiliu au dreptate. Munca unui medic poate fi și uneori trebuie să fie evaluată de alți medici. Am transmis ieri o adresă către Președintele Colegiului Medicilor din România pentru a înțelege dacă au existat plângeri referitor la cazurile profesorului Burnei și cum au fost ele soluționate. Din discuția telefonică pe care am avut-o azi dimineață cu dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor – instituția care oficial este cea îndreptățită să evalueze (și prin asta să prevină) astfel de cazuri -, se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare către Colegiu. Vor reveni cu detalii la începutul săptămânii.
Avem așadar două posibilități: fie domnul Prof. Dr. Burnei are doar o problemă de corupție (pe care, desigur, trebuie să o lămurească). Fie avem o problemă gravă de sistem, de funcționare și de ÎNCREDERE ÎN CÂTEVA INSTITUȚII CHEIE.
În completare, un citat din articolul de ieri: "Medicii au vorbit doar sub protecția anonimatului pentru că îi paralizează frica de Burnei. Gheorghe Burnei e unul dintre Profesorii care controlează sistemul medical din România. Din cauza asta, pe el nu-l mai controlează nimeni", a scris ministrul Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.