0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Se închide Avicola Călăraşi. Carnea de pui avea salmonella

VIDEO. Se închide Avicola Călăraşi. Carnea de pui avea salmonella

O cantitate de 3.472 de kilograme de carne de pui congelată provenind de la Avicola Călăraşi urmează să fie incinerată după ce analizele au dovedit că era infestată cu salmonella. Avicola Călăraşi a decis închiderea fabricii, după 32 de ani de activitate neîntreruptă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în urma analizelor făcute pe probe din cantitatea de 3.472 de kilograme de carne de pui care a fost retrasă de la vânzare din hipermaketul Selgros a fost confirmată „prezenţa salmonellei netipizate, urmând ca tipizarea să fie făcută ulterior”, la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti. „Serviciile sanitare vor dispune ridicarea sechestrului instituit asupra lotului, întocmirea documentelor şi dirijarea la neutralizare (incinerare)”, se mai precizează în comunicatul DSVSA Suceava.

Citeşte şi: ANSVSA a retras de pe piaţă 55 tone de carne de pui

Peste 16 tone de carne de pui de la Avicola Călăraşi au ajuns în judeţul Suceava, din care 12,6 tone au fost comercializate, iar 3,6 tone au fost sechestrate pentru analize.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/2b22309cafd5773f126dcd5f43ba5173/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

 

De asemenea, a fost pusă sub sechestru o cantitate de patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi şi retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, în timp ce în Prahova a fost retrasă o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călăraşi, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că în urma analizelor în două dintre loturile de carne a fost depistată o tulpină bacteriană.

De altfel, în plin scandal al cărnii de pui infestate cu salmonella, acţionarii firmei din Bărăgan au hotărât să închidă fabrica. „Da. Aşa este. Am hotărât să închidem fabrica. Am informat toate autorităţile, inclusiv Ministerul Agriculturii şi Guvernul. Închisesem temporar abatorul din motive pur economice şi speram să reluăm activitatea, însă acum situaţia este destul de gravă”, a declarat pentru Rl Traian Bulearcă, directorul economic al firmei.

Aproximativ 300 de angajaţi intră în şomaj
Avicola Călăraşi era una dintre cele mai importante fabrici producătoare de carne de pui. De aici pleca, anual, 8% din producţia totală de carne de pui din România. Odată cu închiderea fabricii, aproximativ 300 de angajaţi vor rămâne fără un loc de muncă. „Este o problemă delicată. Cred că ar trebui să aibă loc un dialog social pentru a se găsi o rezolvare la această problemă. Oamenii care îşi pierd slujbele sunt debusolaţi”, a declarat, pentru Adevărul, Vasile Nedelcu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Călăraşi.
Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher estecercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ. Potrivit anchetatorilor, Daher ar fi dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-ar fi cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de de medici veterinari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă