VIDEO. MApN: Doi militari români au murit în Afganistan. Cei doi români erau membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale

UPDATE. Cei doi militari căzuţi la datorie în Afganistan au fost avansaţi post-mortem şi  propuşi spre decorare cu Ordinul Naţional "Steaua României" de ministrul Apărării, Mircea Duşa, informează ...

Share

Avram Eliza 0 comentarii

23.09.2013 - 08:36

UPDATE. Cei doi militari căzuţi la datorie în Afganistan au fost avansaţi post-mortem şi  propuşi spre decorare cu Ordinul Naţional "Steaua României" de ministrul Apărării, Mircea Duşa, informează MApN.  De asemenea, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi eroi, la ora 14.00.

"Ministrul a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, care şi-au pierdut viaţa sub culorile Drapelului naţional, în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operaţii din Afganistan", se arată în comunicat.

De asemenea, Duşa a propus preşedintelui Traian Băsescu decorarea celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Astăzi vor fi organizate şi ceremonii militare şi religioase de comemorare în toate unităţile militare din ţară şi din afara teritoriului românesc, începând cu ora 14.00. 

---

Cei doi militari români care au murit în Afganistan erau membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale şi executau o misiune de luptă în estul ţării, informează MApN.

Militarii se numeau Vasile Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu şi erau decoraţi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

 

---

Doi militari români au murit, duminică noaptea, în Afganistan, în urma unei explozii a unui dispozitiv improvizat, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, remis redacţiei.

Cei doi au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare, în jurul orei 22.00,  ora României.  În urma exploziei, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat.

 

În jurul orei 23:00, ora României, din cauza rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat.

Identitatea celor doi români va fi anunţată după informarea familiilor, conform procedurii, precizează MApN.

 

Ştire în curs de actualizare

Citește totul despre:

Comentarii

Loading...
loading...