16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO + FOTO. Sute de persoane au protestat, în Piața Victoriei, împotriva...

VIDEO + FOTO. Sute de persoane au protestat, în Piața Victoriei, împotriva proiectului Legii vaccinării. Părinții sunt nemulțumiți de compușii chimici prezenți în vaccinuri

Sute de persoane protestează, duminică, în Piața Victoriei, împotriva proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Manifestația se desfășoară pe trotuar, circulația rutieră, în zonă, nefiind afectată. Printre manifestanți se află și părinți cu copii. 

Manifestanţii, care au venit în urma unui apel pe rețelele sociale, au pancarte cu mesaje precum: ”Pe copii îi protejează părinţii, nu politicienii corupţi”, ”Proiectul de legea privind vaccinarea obligatorie este ilegal, neconstituţional şi abuziv”, ”Dreptul la alegere nu este negociabil”, ”Familia naşte şi îşi creşte copiii, nu statul”, potrivit News.ro.

"Suntem o ţară liberă, cetăţenii au dreptul la libertate. Nicio lege nu ne poate obliga să ne asumăm ceva. Medicul nu-şi asumă în scris, de ce părintele trebuie să-şi asume în scris un act, în condiţiile în care avem dreptul la informare? Nu ni se prezintă riscurile, şi cu toate acestea, tot părintele trebuie să accepte acest risc. Am un singur copil, are patru ani şi cred că nu va mai apărea altul din cauza legilor din România. Nu a fost vaccinat, doar în maternitate, la două ore după naştere şi a avut reacţii după vaccin. Acolo ne-am oprit, am refuzat alt vaccin", a spus o mămică prezentă la protest.

Mulţi dintre părinţi sunt nemulţumiţi de compuşii chimici prezenţi în vaccinuri care, opinează aceştia, sunt dăunători pentru sănătatea celor mici.

"Cum să pui formaldehidă într-un vaccin pentru copii? Nu vedem asta decât în borcanele de la Muzeul Antipa, unde sunt ţinute exponatele!", a spus nemulţumit un bărbat.

Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat, miercuri, în sedința de Guvern, a anunțat un comunicat al Executivului.

Potrivit acestui act normativ, statul român finanțează și organizează activitatea de vaccinare în România și asigură vaccinuri eficace și sigure, autorizate în mod corespunzător, conform legii.

Totodată, proiectul de act normativ instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

Categoriile de vaccinări obligatorii sunt: vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii; vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private; vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care prin natura atribuțiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.

"Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială", se spune în comunicat.

Potrivit Executivului, în cazul vaccinării obligatorii consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vaccinare a copilului se face în scris.

"La data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B", se spune în comunicat.

Conform Guvernului, statul român, prin Ministerul Sănătății, CNAS și ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie, finanțează și organizează activitatea de vaccinare în România.

De asemenea, proiectul de lege prevede înființarea și funcționarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătății, cu rol în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și coordonarea activității de vaccinare la nivel național. În cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică județene și a Capitalei se vor înființa Comisiile de vaccinare.

Potrivit Guvernului, pentru responsabilizarea și asumarea atribuțiilor prevăzute în proiectul de act normativ, au fost stabilite "sancțiuni corecte și echitabile" pentru fiecare dintre actorii implicați în procesul de vaccinare: instituții ale autorităților publice centrale și locale — MS, INSP, Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, instituții de învațământ, direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului; furnizorii de servicii medicale de vaccinare; părinții sau reprezentanții legali ai copiilor eligibili la vaccinare; producătorii și distribuitorii de vaccinuri.

De asemenea, proiectul de lege creează cadrul legal necesar pentru intervenția eficientă a autorităților în situații epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile și prin constituirea de echipe de intervenție speciale.

Totodată, actul normativ stabilește constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabilele, cel puțin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Stocul va fi folosit în situații epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuități de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.

"Statul român, prin Ministerul Sănătății, își asumă asigurarea condițiilor pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării, precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relațiile de cauzalitate", se spune în comunicat.

Normele de aplicare urmează să fie aprobate în 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

Cele mai citite

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă