-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO Klaus Iohannis îl critică pe Tudorel Toader: Afirmații că membrii...

VIDEO Klaus Iohannis îl critică pe Tudorel Toader: Afirmații că membrii CSM s-ar opune reformei nu sunt adecvate

UPDATE 18,50: Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a spus ieri că "nu cred că poziția președintelui Iohannis este cea corectă", referindu-se la declarația acestuia pe tema avizului CSM.

Liviu Dragnea a spus că, din câte știe el, avizul CSM "este total", în sensul că respinge integral propunerile ministrului Tudorel Toader, cu toate că o serie de beneficiari, cum ar fi membrii UNJR, au apreciat, măcar parțial, aceste propuneri.


Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că avizul negativ emis de Consiliul Superior al Magistraturii pe tema proiectului de modificare a legilor Justiției nu reflectă doar poziția membrilor CSM, întrucât instituția s-a pronunțat pe acest subiect după consultări cu "aproape toți magistrații".

Din acest motiv, "răspunsuri simpliste, de genul că se opun reformei, nu sunt adecvate", a subliniat șeful statului, făcând aluzie la declarația ministrului Tudorel Toader, care a spus că magistrații se opun reformei și nu vor să-și piardă privilegiile.

"Un astfel de raspuns trebuie sa dea foarte mult de gandit initiatorilor, fiindca nu e vorba doar de un raspuns al CSM, este rezultatul unui proces care a preocupat magistratii. Trebuie mers inapoi la text, vazut cum se poate construi. Este inimaginabil sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului", a sustinut Iohannis, adaugand ca "este nevoie de o noua negociere a continutului cu sistemul de justitie, fiindca oamenii de acolo sunt foarte bine instruiti, sunt magistrati", a spus sefului statului, aflat la summitul european pe teme digitale de la Tallinn (Estonia).


Citește și: Procurorii îi dau replica ministrului Tudorel Toader, care a sugerat că au privilegii: Care privilegii?

Bogdan Gabor a declarat la postul RFI că procurorii nu se opun pachetului legislativ pentru a-şi păstra privilegiile, aşa cum sugerează ministrul Tudorel Toader, ci pentru că Executivul condus de Mihai Tudose vrea să trimită Justiţia înapoi în timp.


Tudorel Toader, Tudorel Toader, a afirmat joi seară, la Antena 3 că este convins că votul negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii proiectului de modificare a legilor justiției exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii ale magistraților.

"Țin să precizez și am convingerea faptului că votul negativ exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase și, sigur, la adresa demnității, care este respectabilă și care desfășoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiției datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independență, de exercitate a atribuțiilor, ci și colateral, privilegiile pe care și le-au adus", a susținut ministrul Justiției.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor justiției. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observații au fost exprimate opt voturi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai spus că nu a participat la şedinţa CSM în care s-a dat avizul pe proiectul de modificare a legilor justiţiei, pentru că ştia dinainte “configuraţia votului”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă