10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialToader: Votul negativ dat de CSM exprimă și dorința de conservare a...

Toader: Votul negativ dat de CSM exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii ale magistraților

Tudorel Toader, Tudorel Toader, a afirmat joi seară, la Antena 3 că este convins că votul negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii proiectului de modificare a legilor justiției exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii ale magistraților.

"Țin să precizez și am convingerea faptului că votul negativ exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase și, sigur, la adresa demnității, care este respectabilă și care desfășoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiției datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independență, de exercitate a atribuțiilor, ci și colateral, privilegiile pe care și le-au adus. Și vă dau un exemplu care trebuie să-și găsească o rezolvare.

La un moment dat judecătorii au dat o decizie în care au stabilit că o normă juridică nu este abrogată, deși fusese abrogată în mod explicit de legiuitor, iar pe cale de consecință toate salariile magistraților au crescut cu 50%", a declarat Tudorel Toader.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor justiției. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observații au fost exprimate opt voturi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai spus că nu a participat la şedinţa CSM în care s-a dat avizul pe proiectul de modificare a legilor justiţiei, pentru că ştia dinainte “configuraţia votului”.

 Toader a mai declarat,  după ce Codruța Kovesi a cerut CSM să analizeze declaraţiile ministrului cu privire la Dosarul Belina: că ”e dreptul dânsei, dar ministrul are şi misiunea de a lua poziţii publice”. 

Ce model ar asigura independența Inspecției Judiciare, conform lui Toader 

Tudorel Toader a mai spus, joi seara, la Antena 3 că "există și modelul multor state care nu au CSM”.

”Există și acest model, state cu democrație consolidată, state unde puterile sunt separate în echilibrul controlului reciproc și funcționează. (…) Pot să vă dau foarte multe exemple, dar voi fi bănuit că mă duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constituției ne-am putea duce cu gândul la o desființare a CSM. Nu putem gândi astfel, pentru că avem prevederi constituționale", a spus Toader răspunzând unei întrebări privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independența Inspecției Judiciare și a o apăra de imixtiuni.

Ministrul Justiției a mai spus că Inspecția Judiciară trebuie să iasă "de sub tutela" CSM.

"În mod sigur, Inspecția Judiciară trebuie să își consolideze independența. În mod sigur, Inspecția Judiciară necesită unele reconsiderări la nivel normativ. Spre exemplu, să nu ai un șef al Inspecției Judiciare cu un mandat pe viață, să aibă un mandat limitat. Sunt trei variante: să rămână Inspecția la CSM, dar cu consolidarea independenței; să treacă Inspecția la Ministerul Justiției; există și modelul italian, model în care Inspecția Judiciară nu se află nici sub umbrela CSM și nici a Ministerului Justiției, ci este o entitate distinctă, care are competențe proprii, care are o lege de funcționare și care îi conferă în felul acesta garanții de independență. (…) Toată această tensiune dintre Inspecția Judiciară și CSM, chiar din rândul membrilor CSM, dintre DNA și Inspecția Judiciară, nu a făcut decât să scoată la suprafață această disfuncționalitate și nu a făcut decât să aducă solide argumente în favoarea opiniei mele că Inspecția Judiciară trebuie să iasă de sub tutela, de sub umbrela CSM.

Prin avizul negativ au fost respinse și foarte multele soluții venite de la CSM

Toader, a menționat că, prin votul negativ dat în bloc de Consiliul Superior al Magistraturii, au fost respinse și foarte multele soluții din proiectul de modificare a legilor Justiției propuse chiar de CSM.

"Ce mă surprinde, deși ar trebui să nu mă mai surprindă prea multe lucruri — avizul negativ a fost dat în bloc, pe proiectul de lege. Ceea ce înseamnă că votul majoritar cu 10 la 8 a respins și foarte multele soluții din proiectul de lege venite chiar de la CSM, pentru că, să nu uităm, inițiativa aceasta de modificare a legilor justiției a venit chiar de la CSM în 2015 și reluată în 2016, după aceea, cu multe întoarceri la CSM, veniri la Ministerul Justiției, consultări și așa mai departe. Prin urmare, respingând proiectul în totalitate, au respins și propunerile, foarte multele propuneri formulate chiar de CSM și preluate în proiectul de lege", a declarat Toader la Antena 3.

Ministrul Justiției a explicat că, după ce primește avizul dat de CSM, ministerul va da forma finală proiectului, pe care o va face publică.

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă