3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. După retragerea titlului de doctor, Victor Ponta poate pierde în justiție...

EXCLUSIV. După retragerea titlului de doctor, Victor Ponta poate pierde în justiție calitatea de avocat. Ce spune Decanul Baroul București, Ion Dragne

UPDATE, ora 15.00: Calitatea de avocat a lui Victor Ponta nu poate fi retrasă printr-un simplu demers administrativ al Baroului București decât dacă fostul premier ar fi fost condamnat sau ar fi adus atingere profesiei. Asta deoarece Legea avocaturii nu face referire la cazul în care o persoană intră în Barou pe baza unei calități care, ulterior, îi este retrasă (cum este cazul lui Victor Ponta devenit avocat pe baza titlului de doctor n.redacției). Ponta poate rămâne fără calitatea de avocat în urma unei acțiuni în justiție, ne-a precizat Ion Dragne, Decanul Baroului București.

„Nu există un text de lege sau o prevedere în statut care să arate ce se întâmplă în cazul în care documentele prin care o persoană intră în profesia de avocat sunt retractate ulterior. Legea prevedea, la acea dată, că cei care aveau diploma de doctor pot  intra în barou fără examen (cum s-a întâmplat în cazul lui Ponta n.red.). Există două cazuri de excludere prin decizia Consiliului Baroului București: atunci când o persoană este condamnată definitiv pentru o infracțiune care aduce atingere profesiei de avocat și urmare a unei condamnări care vizează încălcarea drepturilor fundamentalr ale omului. Cum nu ne încadrăm la aceste cazuri, va trebui să apelăm la legea conteciosului administrativ care spune cum poate fi revocat un act (calitatea de avocat în cazul nostru) și în ce condiții poate fi anulat un act. Autoritatea administrativă, conform legii conteciosului, permite revocarea actului administrativ înainte de a produce efecte juridice. Noi, Consiliul Baroului București, am putea lua o decizie doar dacă nu s-ar fi produs un efect. Dar, după părerea mea, și faceți vă rog abstracție că vorbim de Victor Ponta, eu mă refer acum strict juridic, e vorba de un caz în care persoana în cauză a apucat să fie avocat, să încheie contracte, să asiste clienți în instanță. Dacă noi am revoca decizia de admitere în barou vom încălca legea. Varianta pe care o prevede conteciosul administrativ și prin care se poate anula un act chiar dacă acesta și-a produs efectele este o cerere de anulare a sa în justiție. Autoritatea care a emis actul – Baroul București în acest caz – sau o terță persoană interesată în această speță pot cere anularea în justiție a calității de avocat pe baza constatării că un act care a stat la baza emiterii ei a fost nereal sau a fost revocat de autoritatea care l-a emis (Ministerul Educației care urmează să anuleze titlul de doctor pe baza căruia Ponta a devenit avocat n.noastră)”, ne-a explicat Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureșt

UPDATE, 13.40. Ioan Dragne, Decanul Baroului București, a confirmat în exclusivitate pentru România liberă că este un caz fără precedent și că  instituția pe care o conduce a primit, deja, o cerere pentru retragerea titului de avocat a lui Victor Ponta.  „În momentul în care retaragerea titlului de doctor va fi definitivă și își va produce efecte (după semnarea raportului de către ministrul Educației, Adrian Curaj n. noastră), Consiliul Baroului București va dezbate această sesizare. Vom decide calea de urmat prin vot secret cu majoritatea celor 15 membri”, ne-a precizat Ion Dragne.

 

UPDATE joi, 13.05: EXCLUSIV. Consiliera în Baroul București Flavia Teodosiu a declarat, în exclusivitate, că Baroul va lua în discuție cazul rezultat în urma retragerii titlului de doctor, după decizia CNATDCU. 

Acest demers este posibil fie printr-o autosesizare, fie dintr-o sesizare externă. Baroul va discuta aceasta speță dupa ce, în urmă cu un an, a recunoscut în exclusivitate pentru Rl că Victor Ponta a intrat în Barou nu prin examen, ci pe baza titlului de dcotor, care va fi retras zilele următoare.

Citește și: DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul București: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Premierul ar putea returna banii încasaţi. Vezi celelalte efecte

Flavia Teodosiu ne-a declarat că nu a mai existat nici un astfel de caz și, de aceea, este dificil să spună care vor fi măsurile în cazul Ponta, dar nu exclude să se ajungă până la retragerea titlului de avocat. 

Consultă documentul de la Barou și vezi reacția lui Victor Ponta în galeria foto atașată.

12.48: Fostul premier Victor Ponta a reacționat, pe contul său de Facebook, față de verdictul CNATDCU. El a acuzat ”tehnocrații” care ”i-au luat doctoratul”. El a mai acuzat și că hotârârea definită luată de ICCJ în 2014 este ”ignorată”. 

Redăm punctul de vedere al lui Victor Ponta: 

”Ok – tehnocrații au rezolvat principala problemă a țării – mi-au luat și ei doctoratul (ca Băsescu în 2012)! Înțeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine – de azi încep să crească încasările la buget, să ieșim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvențiile în agricultură, mărim salariile și pensiile. De azi nu mai mor bebelușii în spitale și nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate. Și de azi nu mai suntem „marfă” pe care o vând tehnocrații ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!

Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocrați l-a făcut doar pentru persoana mea – o ordonanță de urgență doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la același CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în același timp – fac pariu că nu aveți „Curaj” să o revedeți și pe aceea). O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulțumesc din inimă dragi politruci!  Și de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema „Fabulosa Guvernare Tehnocrată și mărețele sale realizări pentru poporul român” – that will be fun!”

12.00: Consiliul General al CNATDCU a adoptat, cu 34 de voturi pentru și unul împotrivă, retragerea titlului de doctor al fostului premier Victor Viorel Ponta. Comisia a recomandat Consiliului retragerea titului de doctor. Pentru retragerea titlului, mai este nevoie de semnătura ministrului Educației, Adrian Curaj. 

”În teza de doctorat, au fost preluate calupuri de text”, a punctat președintele CNATDCU, Viorel Barbu, care a arătat că, potrivit Comisiei, o treime din teză a fost plagiată. 

Lucrarea lui Ponta, ”Curtea Penală Internațională” a fost analizată de trei profesori: Florin Streteanu, Valentin Constantin și Dan Claudiu Dănișor. Din cei 47 de membri ai Consiliului General al CNATDCU au votat doar 35.Au votat in favoare 34 și a fost și o abținere. 

Victor Ponta are voie să facă contestație în maxim 10 zile. Contestația va fi analizată de trei membri desemnați de CNATDCU. 

Prin recomandarea făcută Consiliului, Comisia juridică din cadrul CNATDCU și-a însușit punctul de vedere al Comisiei de Etică a  Universității din București, ceea ce înseamnă că acuzațiile de plagiat au rămas valabile încă din 2012, de când revista Nature a făcut dezvăluirea.  

Sunt în lucru și sesizările privind lucrările semnate de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. De asemenea, sunt analizate și sesizările depuse pentru lucrările lui Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Petre Tobă, Mihai Stănișoară.

”Cum poți avea 20 de doctoranzi în același timp? Eu am avut 25 toată cariera. Va trebui să analizăm fiecare școală doctorală, din moment ce apar doctorate plagiate. Un plagiat moral este o crimă”, a declarat, pentru Rl, președintele CNATDCU, profesorul Viorel Barbu.

11.00: Consiliul General al CNATDCU s-a întrunit la ora 10.00, spulberându-se în acest fel temerile că ar putea nu fie cvorum. În analiză se află un singur dosar, cel care privește acuzatia de plagiat privind lucrarea lui Victor Ponta. După toate informațiile, deliberările vor dura o oră și jumătate. Verdictul se dă prin votul celor 47 de membri. Votul vizează validarea raportului venit de la Comisia juridică a CNATDCU. Altfel spus, trebuie sa se decidă dacă Consiliul își asumă verdictul specialiștilor din Comisia juridică.

––

Fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), urmând ca raportul final să fie supus votului în Consiliul General de joi. În cazul în care verdictul Consiliului General al CNATDCU este unul de plagiat, dosarul va fi înaintat ministrului Educației, Adrian Curaj, care urmează să dispună retragerea titlului de doctor.

Citește și: EXCLUSIV. Noul președinte CNATDCU, Viorel Barbu: Vom avea un verdict în cazul tezelor de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea în luna august

Potrivit unor surse din Ministerul Educaţiei, Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a finalizat raportul privind lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

Sursele citate au declarat pentru Mediafax că membrii Comisiei Tehnice, în urma unei analize a lucrării, au făcut recomandarea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta. Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, care ulterior a fost înaintat preşedintelui instituţiei. Membrii Comisiei Tehnice sunt aleşi prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică. În acest caz, este vorba despre trei persoane, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Dosarul de plagiat al lui Ponta, redeschis. Lipsește o singură semnătură

O şedinţă a CNATDCU a fost convocată pentru ziua de joi, atunci când raportul va fi suspus unui vot în cadrul Consiliului General dacă la şedinţă va exista cvorum. În cazul în care votul va confirma decizia Comisiei Tehnice, CNADTCU va recomanda ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, obţinut în iulie 2003 cu teza intitulată „Curtea Penală Internaţională” la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Citeşte şi: DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul București: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Premierul ar putea returna banii încasaţi. Vezi celelalte efecte

Din punct de vedere al procedurii, fostul premier Victor Ponta va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia. La 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte.

O prima decizie a CNATDCU a fost dată pe 29 iunie 2012, în care membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297. Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

47 de profesori trebuie sa confirme, maine, verdictul de plagiat in cazul Ponta. Contestatia se judecă în zece zile. Deși există sesizări în privință unor fraude academice comise de către 9 oameni politici, primari și personalități publice, primul dosar de plagiat care a fost analizat și finalizat de către Comisia Juridică a CNATDCU este cel al lui Victor Ponta.

Citeşte şi: Victor Ponta, acuzat de un nou plagiat

Dosarul fostului premier va fi singurul aflat joi pe masa Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor și Certificatelor Universitare, celelalte opt nefiind finalizate (printre care cele care privesc acuzațiile de plagiat din teză de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă sau a fostului viepremier Gabriel Oprea).

Cei 47 de membri ai Consiliului General al CNATDCU vor trebui să voteze acest raport întocmit de către Comisia Juridică din CNATDCU. Fiecare membru al Consiliului General are un singur vot, iar un verdict este așteptat chiatr în cursul zilei de mâine, asta dacă va există cvorum. În cazul în care nu va există acest cvorum, atunci Comisia s-ar putea întruni abia la toamnă, deoarece începe vacanță universitară.

Surse din preajma CNATDCU au precizat că Victor Ponta mai are o singură cale de atac a deciziei, dacă depune o contestație în termen de zece zile. Tot în termen de zece zile, Consiliul CNATDCU va trebui să analizeze contestaţia și să dea un verdict final pe marginea raportului. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

În Statele Unite, cazurile de tuse convulsivă au crescut alarmant în ultimele luni

În Statele Unite, cazurile de tuse convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, au crescut alarmant în ultimele luni, conform datelor furnizate de Centrele...

Specificațiile complete ale plăcilor grafice Nvidia GeForce RTX 5070 Ti și RTX 5070, s-au scurs în online

Specificațiile complete ale plăcilor grafice Nvidia GeForce RTX 5070 Ti și RTX 5070 au fost dezvăluite de un cunoscut leaker, oferind detalii importante despre...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă